Nå kan danske slitere gå tidligere av med pensjon
For et år siden lanserte den danske regjeringen en reform med tidligpensjon som skulle gi slitere i arbeidslivet mulighet til å slutte å jobbe før de når vanlig pensjonsalder.
Reformen er beregnet på dem som startet å jobbe i ung alder og som har hatt en lang yrkeskarriere.
Søndag 1. august åpnet myndighetene for søknader om å få tidligpensjon. De første som får nyte godt av reformen, vil kunne gå av med tidligpensjon fra 1. januar neste år.
Har man som 61-åring vært i jobb i 44 år, kan man få rett til tidligpensjon tre år.
Ansiennitet avgjør
Retten til tidligpensjon er ikke knyttet til hva slags jobb man har hatt, men avgjøres av hvor mange år man har vært i arbeid. Ansienniteten i arbeidslivet fastsettes når man er 61 år.
Reformen gjør det mulig å få tidligpensjon ett, to eller tre år før vanlig alderspensjon. Har man som 61-åring vært i jobb i 44 år, kan man få rett til tidligpensjon tre år. Han man jobbet i 43 eller 42 år, kan man få rett til tidligpensjon i to eller et år før man kan ta ut alderspensjon.
Fra 1. august er det åpnet for søknader om tidligpensjon fra personer som er født fra annet halvår 1955 og fram til og med 1960. Avgangsalderen for alderspensjon for disse årgangene er 67 år, men med den nye reformen kan de som har en lang yrkeskarriere bak seg, gå av når de er 64, 65 eller 66 år.
Større rettferdighet
Ifølge arbeids- og likestillingsminister Peter Hummelgaard betyr innføringen av rett til tidligpensjon at det blir større rettferdighet i det danske pensjonssystemet.
– Vi kan ikke blindt fortsette med å heve pensjonsalderen, uten å ta ansvar for de menneskene som har tatt sin tørn på arbeidsmarkedet gjennom et langt og ofte hardt arbeidsliv. Alle skal kunne trekke seg verdig tilbake før de er helt utslitt, sier Hummelgaard i en pressemelding.
Da reformen ble lansert i august i fjor, anslo den danske regjeringen at den i 2022 vil gi 38.000 mennesker rett til å trekke seg tilbake fra arbeidslivet før vanlig pensjonsalder. Regjeringen anslo at 22.000 ville benytte seg av denne retten.
Regjeringen anslår at reformen vil koste tre milliarder danske kroner i året.
Det er et vendepunkt i dansk pensjonshistorie.
Fagbevegelsen er fornøyd
Da forslaget til tidligpensjon ble lagt fram, ble det godt mottatt i dansk fagbevegelse.
– Regjeringen har tatt et kjempeskritt for å hjelpe tusenvis av lønnsmottakere som har hardt fysisk arbeid og som også fortjener en verdig alderdom, sa forbundsformann Per Christensen i Danmarks største fagforbund, 3F.
– Det er et vendepunkt i dansk pensjonshistorie, sa han.
Ifølge Christensen har man gjennom mange år opplevd den ene svekkelsen etter den andre av danskenes mulighet til å trekke seg tilbake fra arbeidslivet på en verdig måte.
– Nå ser vi endelig et visjonært, menneskelig pensjonsforslag som går lønnsmottakernes vei. Som setter rettferdighet og verdighet over økonomisk bunnlinje, sa Christensen i august i fjor.