Fra februar 2020 til samme måned i 2021 ble det ifølge foreløpige tall fra SSB 35,2 prosent færre jobber i overnattings- og serveringsvirksomhet.

Foto

AP Photo/David J. Phillip.

Mer enn hver tredje jobb borte i overnatting og servering

Publisert: 25. mars 2021 kl 10.05
Oppdatert: 25. mars 2021 kl 10.40

Fra februar 2020 til samme måned i 2021 ble det ifølge foreløpige tall fra SSB 35,2 prosent færre jobber i overnattings- og serveringsvirksomhet.

Nedgangen i februar 2021 er den største nedgangen denne næringen har hatt i løpet av koronakrisen, når man sammenligner med tilsvarende måned året før.

– Den rekordstore nedgangen i overnatting og servering må sees i sammenheng med de nye nasjonale tiltakene som ble innført i begynnelsen av 2021, sier SSB-rådgiver Stine Bakke.

1 av 10 jobber forsvant

I næringen transport og lagring var det 10,3 prosent færre jobber i februar 2021 enn samme måned året før.

Også i forretningsmessig tjenesteyting samt i personlig tjenesteyting var det betydelig færre jobber i februar 2021 enn i samme måned året før, med nedgang på henholdsvis 8,3 og 7,4 prosent.

Forretningsmessig tjenesteyting omfatter blant annet arbeidskrafttjenester samt reisebyrå- og reisearrangørvirksomhet.

Saken fortsetter under annonsen

Personlig tjenesteyting omfatter blant annet virksomheter knyttet til kroppspleie i tillegg til kultur- og underholdningsvirksomhet. I industrien var det 3,4 prosent færre jobber i februar 2021 enn i samme måned året før.

Flere jobber i helse

Næringen informasjon og kommunikasjon hadde jobbvekst på 2,2 prosent fra februar 2020 til februar 2021, ifølge foreløpige tall.

Også i finansiering og forsikring samt i offentlig administrasjon var det økning, der på henholdsvis 1,9 og 1,5 prosent.

En fellesnevner for disse næringene er at de er dominert av kontoryrker og derfor i nokså liten grad er rammet av tiltakene knyttet til koronaepidemien.

Antallet jobber i helse- og sosialtjenester økte med 1,0 prosent fra februar 2020 til februar 2021. Siden denne næringen sysselsetter svært mange var det her jobbveksten var størst målt i antallet jobber.

Lavlønte jobber forsvinner

Saken fortsetter under annonsen

De foreløpige tallene for februar 2021 viser 3,2 prosent økning i gjennomsnittlig kontantlønn fra samme måned året før.

Gjennom store deler av koronakrisen har økningen i gjennomsnittlig kontantlønn ligget rundt 2,5 prosent eller høyere, sammenlignet med året før.

– En av grunnene til at økningen i gjennomsnittlig utbetalt kontantlønn har holdt seg oppe gjennom koronakrisen er at mye av bortfallet har kommet blant de lavere betalte jobbene. De gjenværende jobbene er oftere heltidsjobber og har høyere utbetalt kontantlønn, forklarer Bakke.