Mange utenlandske arbeidere er lønnstapere
I 17 av 19 bransjer er utenlandske arbeidere overrepresentert blant dem som har lavest lønn. Tendensen er særlig utbredt innenfor landbruk, rengjøring og hotell og restaurantbransjen, viser en analyse fra den danske tankesmia Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
I hotell og restaurantbransjen utgjør utenlandske arbeidere 44 prosent av femdelen med lavest lønn, selv om de bare utgjør 29 prosent av de ansatte i bransjen som helhet.
Innenfor landbrukssektorer utgjør utenlandske arbeidere hele 70 prosent av den lavest lønnede femdelen.
Ekstra skjevt i små virksomheter
I små virksomheter er tendensen enda klarere. I virksomheter i hotell- og restaurantbransjen med under ti ansatte, utgjør utlendinger 57 prosent av de lavest lønnede. Innen rengjøring er den tilsvarende andelen 48 prosent.
Ifølge analysen er det mange utlendinger i bunnen i lønnsfordelingen i bransjer med lav grad av fagorganisering.
– Bekymringsfullt
Meningene er delte om hvorvidt overrepresentasjonen av utenlandske arbeidere i bunnen av lønnspyramiden er et problem.
– Det er bekymringsfullt, for utlendinger bør ansettes på ordentlige vilkår og ikke være en kilde til billig arbeidskraft, sier senioranalytiker Emile Agner Damm i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd til fagbladet 3F.
– Man kan frykte at det er i ferd med å bli dannet et A-lag og et B-lag på arbeidsmarkedet, der noen har markant dårligere vilkår enn andre, advarer hun.
De tar jobber man ikke kan få dansker til å ta, og det skaper økt velstand.
– Ikke noe problem
Sjeføkonom Mads Lundby Hansen i den borgerlig-liberale tankesmie Cepos er av en annen oppfatning. Han mener funnene ikke gir grunn til bekymring.
Til fagbladet 3F sier han at det er positivt med utenlandsk arbeidskraft, blant annet fordi de bidrar til at danske bedrifter ikke flytter produksjonen ut av landet.
Utenlandske arbeidere er ofte motiverte og flittige, framhever Hansen.
– De tar jobber man ikke kan få dansker til å ta, og det skaper økt velstand. Og jeg er sikker på at de er glade for å jobbe, for ellers reiste de jo ikke til Danmark. Jeg ser det ikke som et problem, men som et bilde på gevinsten ved utenlandsk arbeidskraft, sier sjeføkonomen i den borgerlig-liberale tankesmia.