LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Foto

Berit Roald / NTB

SMB Norge klager Norge inn for Europarådet

Mener norske tingretter er partiske i arbeidsrettssaker

Knut Petter Rønne
Publisert: 7. april 2021 kl 14.31
Oppdatert: 7. april 2021 kl 15.32

SMB Norge har klaget Norge inn for Europarådet på grunn av en praksis der partene i en arbeidsrettssak selv får velge meddommere.

Dermed fremstår retten som partisk, mener SMB Norge.

Ifølge klagen oppnevner LO egne folk - ofte tidligere klienter i lignende saker  - til å fungere som meddommere i arbeidsfor å få størst mulig innflytelse på tingretten.

Det er advokatfirmaet Kvale som representerer SMB Norge i denne saken.

Poenget er at i første rettsinstans i en arbeidsrettssak, så skal saken opp i Tingretten. Og i tingrettssaker er det en juridisk dommer og to meddommere. Praksis i arbeidsrettssaker i Tingretten (første rettsinstans) er at partene selv kan foreslå meddommere.

Dette har LO systematisert på en måte som slår skjevt ut, mener SMB Norge.

Advokatfirmaet Kvale har gjennomgått domsslutninger i arbeidsrettssaker fra Oslo Tingrett, og mener at den ene meddommeren systematisk og så å si hver eneste gang stemmer i favør av arbeidstaker.

Saken fortsetter under annonsen

Dette blir i praksis en partisk rett, mener SMB Norge.

Systemet med at partene og ikke domstolen oppnevner arbeidslivskyndige meddommere går tilbake til 1977 da Arbeidsretten, som er partsoppnevnt, var ankeinstans for by- og herredsrettene til 1981. Da gikk dette inn i det ordinære domstolssystem igjen, med Høyesterett på topp. Men partsoppnevningen av meddommere besto.

Da Frps Erlend Wiborg stilte Stortinget spørsmål om hvordan statsråd Torbjørn Røe Isaksen vil sikre at domstolene blir mer uavhengige og mer representative i stillingsvernsaker enn de er i dag i februar,  fikk han til svar at slik regelen er i dag skal meddommere oppnevnes etter forslag fra organisasjoner på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden.

Til Dagens Perspektiv opplyser SMB Norge at statsrådens manglende interesse for denne problemstillingen er årsaken til at de nå har valgt å prøve saken for Europarådet. 

Det SMB Norge ønsker er at meddommeere skal trekkes ut etter tilfeldighetsprinsippet.

– Domstolene er ikke uavhengige nok i arbeidsrettsaker, sier Skarning.

NHO har også mulighet til å velge meddommer når de er part i en arbeidsrettssak, men der er de ifølge SMB Norge ikke så systematiske som LO.

Saken fortsetter under annonsen

LO kurser og driller «sine folk», slik at de alltid stemmer i favør av arbeidstaker, mener SMB Norge.

– Dette er en gammel ordning fra 1977. Både LO og NHO har fått lov til å velge meddommere. Men vi i SMB Norge har aldri fått anledning til det. Det er ikke rettferdig. Statistikken taler for seg. LOs folk er ikke akkurat upartiske, sier Jørund Rytman, leder for politikk og samfunnskontakt i SMB Norge.

Nå har organisasjonen for små og mellomstore bedrifter i Norge altså meldt denne praksisen inn for Europarådet. Der er saksgangen nokså langsom, og man regner ikke med at denne saken kommer opp før tidligst mot slutten av sommeren, og trolig vil det ikke bli en avklaring før mot slutten av året.

Norge ved regjeringsadvokat Fredrik Sejersted har fått frist til 31.5 med å svare.