– Vi er vaksinetilhengere, men motstandere av tvangsvaksinering
For å få kontroll på smitten, må så mange som mulig vaksinere seg. Men med betydelig skepsis i deler av befolkingen, kan det bli krevende.
Bilder av folk med utslett på halsen spres for tiden i sosiale medier og skaper ekstra frykt for vaksinene selv om myndighetene avviser farlige bivirkninger. En løsning man har sett på i mange land, er å åpne samfunnet i større grad for de med vaksinepass.
Ifølge Helse- og omsorgsdepartementet jobbes det med å lage en felles mal for hva som skal inn i et felles vaksinesertifikat i regi av EU og Verdens helseorganisasjon WHO.
«Det klare utgangspunktet er at arbeidsgiver ikke kan kreve at ansatte vaksinerer seg»
Det vil bli opp til hvert enkelt land å vurdere hvordan et slikt sertifikat kan brukes.
Norge er foreløpig det eneste landet i Skandinavia som ikke har tatt endelig stilling til vaksinepass, og regjeringens holdning så langt har vært at vaksine skal være frivillig.
I Storbritannia har myndighetene gjort det opp til hver enkelt arbeidsgiver å vurdere om de vil kreve vaksinering fra sine ansatte.
Arbeidsgiver krever vaksine
Ifølge Financial Times undersøker mange virksomheter nå lovligheten av å eventuelle tvinge ansatte til å la seg vaksinere. Barchester Healthcare som drifter 200 eldresentre har uttalt at de ikke vil ansatte noen som nekter for å ta en koronavaksine. Rørleggerfirmaet Pimlico skal ha innført en «no jab, no job»-regel for alle nyansatte.
«Vi er vaksinetilhengere, men motstandere av tvangsvaksinering»
Foreløpig er det liten vilje til dette blant norske arbeidsgivere som Dagens Perspektiv har vært i kontakt med. Kommunikasjonsrådgiver Ivar Greiner Ved Oslo universitetssykehus forteller at det ikke foreligger planer om å gjøre vaksinering obligatorisk ved sykehuset.
– Vi følger offentlige retningslinjer og frivillighetsprinsippet, sier han.
Direktør helse og velferd i Trondheim kommune, Wenche P. Dehli forteller at det heller ikke hos dem er et krav om vaksine: – Det er frivillig som hos befolkningen forøvrig, sier hun.
Heller ikke hotellbransjen aner muligheten for et konkurransefortrinn med vaksinerte ansatte.
– Vi er vaksinetilhengere, men motstandere av tvangsvaksinering, sier HR-sjef i hotellkjeden Nordic Choice Karin Sjögren til Dagens Perspektiv.
Uprøvd juridisk
Det kan også være at loven setter begrensinger. Anette Plassen er advokat i Kvale.
– Det klare utgangspunktet er at arbeidsgiver ikke kan kreve at ansatte vaksinerer seg eller pålegger dem å fremvise vaksinepass, sier hun. – Det gjelder for de aller fleste arbeidsgivere.
Advokaten vektlegger at dette er en relativt ny problemstilling som er nokså uprøvd i rettspraksis.
Siden dagens regelverk ikke er tilpasset en global pandemi som Covid-19, oppstår det gjerne mange uklare situasjoner og grensedragninger i praksis.
I den gjeldende forskrift om utførelse av arbeid og bruk av arbeidsutstyr heter det at arbeidsgiver plikter å tilby vaksine mot biologiske faktorer til ansatte dersom de kan bli eksponert for dette i arbeidsmiljøet.
– Forskriften er ikke myntet på koronatilfeller, og det er bare en plikt for arbeidsgiver å tilby vaksine og informere om fordeler og ulemper, så det er snakk om en frivillig ordning, sier Plassen.
Hun legger til at dette også gjelder for arbeidsgivere som kanskje er mer direkte rammet av smitte, som for eksempel helsevesenet eller barnehager og skoler.
Styringsretten
Arbeidsgivers styringsrett gir som den klare hovedregel heller ikke adgang til å kreve vaksinering eller fremleggelse av vaksinepass av ansatte.
– Vaksine er et medisinsk inngrep og tilhører den private sfæren, sier Plassen.
Enkelte har imidlertid tatt til orde for at styringsretten gir adgang til å kreve vaksine dersom ansatte skal være i kontakt med spesielt sårbare grupper og det ikke er mulig å organisere arbeidet på en annen måte.
– Her må arbeidsgiver strekke seg langt for å finne løsninger. Jeg er tvilende til at styringsretten gir en slik adgang siden det er snakk om et såpass inngripende tiltak, sier hun.
Vilkår i arbeidsavtalen
For nyansatte stiller det seg muligens litt annerledes.
– Det er et interessant spørsmål i hvilken grad man kan kreve vaksine som vilkår ved ansettelse av nye arbeidstakere, i tillegg til spørsmålet om i hvilken grad styringsretten eventuelt åpner for krav om vaksinering ovenfor allerede eksisterende ansatte i særlige tilfeller, sier Plassen.
Siden man i prinsippet står fritt til å takke nei til en jobb og en arbeidsavtale med vaksine som vilkår, før en eventuell ansettelse, kan det tenkes at loven åpner for et slikt krav som vilkår ved ansettelse av nye arbeidstakere.
Samtidig minner Plassen om at det også er begrenset adgang for arbeidsgivere til å be om helseopplysninger i forbindelse med ansettelse.
– Og det er et rent forbud mot å innhente helseopplysninger som ikke er nødvendige for å utføre arbeidsoppgavene, sier hun.
I enkelte særtilfeller kan det likevel tenkes at vaksinering er strengt nødvendig for å utføre arbeidet. Kanskje kommer ansatte i kontakt med kreftsyke som går til cellegiftbehandling hvor smitte kan medføre fare for andres liv og helse.
– I slike ekstreme særtilfeller kan det være nødvendig å be kandidater om informasjon om vaksiner i forbindelse med ansettelse. En generell risiko for smittespredning er imidlertid ikke en tilstrekkelig grunn til å innhente slike opplysninger, sier Plassen. – Terskelen ligger høyt. Det må være helt nødvendig.
For en vanlig produksjonsbedrift hvor ansatte arbeider tett og smittefaren trolig er betydelig, vil det, slik hun ser det, ikke være nødvendig med vaksine for å utføre arbeidsoppgavene som sådan. For mange arbeidsgivere vil det derfor være begrenset adgang til å be kandidater opplyse om de er vaksinert, og for øvrig kreve at ansatte vaksinerer seg.
Arbeidsgivere står derimot fritt til å oppfordre både kandidater og egne ansatte til å vaksinere seg, avslutter Plassen.