Leier sykepleier-vikarer for milliarder
Ferske tall fra Sykehusinnkjøp viser at norske sykehus brukte 503.644.379 kroner til innleie av sykepleiere fra vikarbyråer. Det er en økning på 47 millioner – 11 prosent − fra 2019, forteller leder i Norsk sykepleierforbund (NSF), Lill Sverresdatter Larsen til Dagens Perspektiv.
NSF har ikke tall for hvor mye kommunene leide inn for i 2020, men i 2019 leide de inn for mer enn 1,2 milliarder kroner, nærmere bestemt den nette sum av kroner 1.220.554.447. Det tilsvarer en økning fra 2018 på nesten 65 millioner (5,6%).
− Det at kommuner og sykehus årlig bruker over 1,7 milliarder viser alvoret i den store sykepleiermangelen, sier Sverresdatter Larsen.
− Hva med 2020? Er det grunn til å tro at økningen i vikarbruken i kommunene vil være stor på grunn av koronaen?
− Jeg regner med at tallene for 2020 blir høyere. Men jeg er usikker på hvor stor økningen vil bli, fordi det har vært krevende å få tak i vikarer på grunn av korona. Sykepleierne har vært sine egne vikarer, noe som har ført til mye overtid, merarbeid og slitent helsepersonell.
Politikerne må se alvoret
Bruken av vikarer innen helsevesenet økte voldsomt i 2020, kunne Dagens Perspektiv fortelle tirsdag. Ferske tall fra NHO Service og Handel viser at bemanningsbyråenes omsetting av vikarer til helsetjenestene økte med 20 prosent. Noen byråer hadde enda høyere vekst. Det er kun vikarer til barnehager og skoler som kan vise til en tilsvarende vekst. De aller fleste bransjer har en nedgang i virkabruken i 2020, viser NHO-rapporten.
Lill Sverresdatter Larsen ser helst ser at sykepleiermangelen dekkes opp gjennom rekruttering og at «gamle sykepleiere» går tilbake i jobben som fast ansatt sykepleier og at flere går fra deltid til heltid heller enn å gjøre seg avhengig av på vikarbransjen?
− Denne utstrakte bruken av sykepleier-vikarer i helsevesenet er dyre og kortsiktige løsninger, og noe som ledere og politikere må ta på langt større alvor enn de har gjort til nå, mener NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen.
− Mitt inntrykk er at hoveddelen av de som leies inn er utenlandske sykepleiere, fortsetter hun. − De ønsker selvfølgelig å jobbe så mye som mulig når de er her i landet. Jeg forutsetter at bemanningsbyråene og arbeidsgiverne holder seg innenfor arbeidsmiljølovens regler.
Det meste av innleien kommer av stor og økende mangel på livsnødvendig kompetanse
Kritisk sykepleiermangel
Sverresdatter Larsen er ikke sikker på at fjorårets økning i vikarbruken kun kom på grunn av pandemien, «i og med at vi ser en økning hvert år». I 2020 var det også vanskeligere for mange utenlandske sykepleiere å krysse landegrenser, påpeker hun.
− Noe innleie må brukes for å ta unna noen topper, blant annet i ferier, men det meste av innleien kommer av stor og økende mangel på livsnødvendig kompetanse, framhever NSF-lederen.
Som hun tidligere har påpekt overfor Dagens Perspektiv minner hun om at 1 av 5 sykepleiere slutter i helsetjenesten innen 10 år etter at de er ferdig utdannet.
− Hovedgrunner til dette er lav lønn, stort ansvar, høy risiko og arbeidsbelastning, lite kontinuitet og mye deltid. I mange kommuner er det også veldig små fagmiljø. Fast ansatte sykepleiere i full stilling er trygt for pasientene og forutsigbart for både pasient og kollegene, sier hun.
Men ifølge Sverresdatter Larsen er det vanskelig for sykepleiere å få hele stillinger. Hun viser til en fersk medlemsundersøkelse fra NSF der det framkommer at kun 2 av 10 fast ansatte sykepleiere som søkte om hel stilling i 2020 fikk innvilget sitt ønske.
− I stedet så velger altså kommunene og sykehusene å løse bemanningsproblemene med mer overtid og ved å leie inn vikarer.
Nøyaktig hvor mye overtid sykepleiere har jobbet det siste koronaåret finnes det ikke tall på ennå. Fagbladet Sykepleien hentet inn noen foreløpige tall på overtid ved sykehusene i fjor høst. De viste at overtidsbruken steg med hele 20 prosent i mars og april 2020, mens den så falt igjen da smittetrykket gikk ned på forsommeren. I løpet av høsten – fram til oktober – steg overtidsbruken litt igjen. Totalt, fra januar til oktober 2020, var økningen i overtidsbruken for sykepleiere ved norske sykehus på 5 prosent, skriver Sykepleien.