Administrerende direktør i Abelia, Øystein Eriksen Søreide, er bekymret over at politikerne snakker ned konsulentbransjen.  

 

Foto

Ilja Hendel/Abelia

Konsulenter skaper større verdier enn reiselivet

Lei av at konsulentbransjen snakkes ned

Publisert: 15. mars 2021 kl 14.12
Oppdatert: 15. mars 2021 kl 14.19

Konsulent- rådgivningsbransjen omsetter for rundt 250 milliarder årlig og er med sine 28.000 virksomheter og nesten 130.000 ansatte en av de største næringene i Norge. Det framkommer i en rapport analyseselskapet Menon Economics har gjort på oppdrag fra Abelia.

Bransjen har vokst kraftig de siste årene, og vil sannsynligvis fortsette å vokse, ifølge rapporten.

Bruk av eksterne konsulenter og rådgivere er svært vanlig, både i privat og offentlig sektor.

Over 70 prosent av private bedrifter og over 90 prosent av et utvalg offentlige institusjoner har kjøpt én eller flere former for rådgivningstjenester i løpet av de siste to årene, skriver Menon.

Men totalt sett for konsulent- og rådgivernæringen er privat sektor en langt viktigere kundegruppe enn offentlig sektor. Menon anslår at 8 prosent av rådgivernæringens samlede inntekter kommer fra offentlig sektor, selv om de to sektorene kjøper omtrent like mange konsulentoppdrag.

Det er IT-rådgivning som den mest etterspurte rådgivningstjenesten i både privat og offentlig sektor

I tillegg til IT, er det rådgivning innen revisjon og juridisk bistand som er de mest etterspurte tjenestene i privat sektor.

Saken fortsetter under annonsen

I offentlig sektor trekkes tjenester innen bygg og anlegg og advokat-tjenester frem som tjenestene som hyppigst etterspørres. Men, målt i kroner, er IT-rådgivning likevel den tjenestetypen som offentlig sektor i fremste rekke etterspør, heter det i Menon-rapporten.

 

Stor næring

Administrerende direktør i arbeidsgiverforeningen Abelia, Øystein Eriksen Søreide, sier til Dagens Perspektiv at konsulent- og rådgivningsbransjen skaper jobber og står for en stor del av verdiskapingen i Norge.

− Menon-rapporten viser at denne bransjen faktisk står for sju prosent av verdiskapningen i Norge, og det er for eksempel mer enn både reiseliv og sjømat, sier Eriksen Søreide.

Abelia-direktøren mener at konsulentbransjen bidrar til å løse store   samfunnsutfordringer, og at dette bidraget bør og vil vokse seg større i årene som kommer.

Saken fortsetter under annonsen

− I Norge skal vi løse klimautfordringene, vi må skape nye arbeidsplasser etter oljen og vi trenger å effektivisere offentlig sektor fordi vi får stadig flere pensjonister, slik Perspektivmeldingen beskriver. I dette arbeidet bidrar konsulenter og rådgivere allerede, og de vil bli stadig viktigere i årene som kommer, sier Eriksen Søreide.

Snakkes ned av venstresiden

− Men snakker du ikke om din syke mor her? Hele denne konsulentgjengen er jo medlemmer hos deg?

− Jo, da. Mange av disse virksomhetene er medlemmer hos oss.

− Men jeg er bekymret over hvordan denne bransjen hele tiden skal snakkes ned av politikere og andre. Faktum er at de gjør en svært samfunnsnyttig jobb.

Øystein Eriksen Søreide mener myten om «konsulentene» − som grådig melker offentlige budsjetter fra sine fancy kontorer på Aker Brygge, er helt feil.  

− Det er et utviklingstrekk at flere av de rødgrønne partiene er i ferd med å programfeste at de vil kutte bruken av konsulenter kraftig. Det bekymrer meg. Konsulentbruken bidrar jo arbeidsplasser. Også i distriktene, framhever han, og trekker fram Menon-rapporten:

Saken fortsetter under annonsen

− 60 prosent av bransjen holder hus utenfor Oslo. De er spredd over hele landet. Mange jobber i Distrikts-Norge. Så dramatiske kutt i konsulentbruken, for eksempel i kommunesektoren og statlige etater, vil ramme arbeidsplasser over hele landet, påpeker Eriksen Søreide.

− Jeg vil påstå at vi også vil se negative konsekvenser for det offentlige tjenestetilbudet hvis konsulentbruken kuttes. Konsulentene bidrar jo til å skape bedre tjenester i offentlig sektor, sier han.

− Vi vil ikke avvikle velferdsstaten. Vi skal utvikle den.

 

En del av løsningen

Rapporten fra Menon viser at konsulent- og rådgivningsbransjen bidrar med 130.000 arbeidsplasser i Norge. Og dersom veksten fortsetter, vil det komme 75.000 arbeidsplasser til de neste 10 årene.

Saken fortsetter under annonsen

− Denne bransjen er jo ingen trussel, men en del av løsningen på utfordringen med å skape flere jobber, mener Abelia-sjefen.

− Men det har jo kommet fram saker med konsulenter involvert, som kanskje gjør at dette glansbildet falmer noe?

− Jo, da. Det er klart vi har sett eksempler på at prosjekter har krasjlanda. Og da løftes jo disse fram i offentligheten og bidrar til å skape et negativt bilde av en hel bransje.

− Det er opportunt å lage karikaturer. Men dette er en stor del av det norske næringslivet, bestående av små og mellomstore bedrifter over hele landet som i det store og hele gjør en veldig god jobb for sine oppdragsgivere.

− Noe av kritikken går på at beslutningsprosesser i det offentlige «privatiseres» hvis konsulentene blir for mange og for mektige?

− Vi har ingenting imot at offentlige virksomheter bygger opp egne kompetansemiljøer. Men dersom de skal gjøre alt selv, så vil det for det første bli veldig dyrt, samtidig som det vil føre til at mange private arbeidsplasser forsvinner, sier Eriksen Søreide.

Konsulent- og rådgivningsbransjen

Konsulent- og rådgivernæringen består av følgende 11 bransjer som til sammen representerer det man kaller «professional service firms» på engelsk:

  • IKT-rådgivere

  • Teknologiske rådgivere

  • Bedriftsrådgivere

  • Advokater

  • Rådgivere innen revisjon og skatt

  • Arkitekter

  • Reklamebyråer og medieformidlingstjenester

  • Rådgivere innen HR og rekruttering

  • Markedsanalyser og meningsmålinger

  • Designrådgivere

  • Andre forretningsrådgivere

Kilde: Abelia/Menon Economics

Saken fortsetter under annonsen

Det vil alltid være et marked for spesialister

Kulturkrasj?

I rapporten fra Menon kommer det fram at både private og offentlige kunder i det store og hele er meget godt fornøyd med de tjenestene konsulentene leverer. Men de offentlige oppdragsgiverne er noe mer misfornøyde enn de private.

Og motsatt, så sier konsulentbransjen selv at de offentlige kundene er noe mer «vanskelig» å forholde seg til enn de private.

Sagt på en annen måte: Konsulentene (noen av dem) synes kundene i det offentlige er «kjipe», mens de offentlige oppdragsgiverne (noen av dem) mener konsulentene koster mer enn de smaker.

− Det er nok selve innkjøps- eller anskaffelseskompetansen i det offentlige en del konsulenter mener kan bli bedre. I det offentlige er man veldig opptatt av laveste pris, selv om ikke det bestandig gir den beste løsningen. Men skal du kjøpe konsulent- og rådgivningstjenester bør du ta deg tid til en god brief. Du bør få på plass en god og riktig kravspesifikasjon, sier Eriksen Søreide.

− På den annen side er det nok en del konsulenter som ikke helt forstår hvordan offentlig sektor fungerer, hvordan tjenester utvikles og hvilke spesielle hensyn man der er nødt til å ta, for eksempel når ting skal besluttes, påpeker han.

− Kulturkrasj, rett og slett?

− Det er jo ikke så ofte det blir krasj. Men det er to kulturer og to verdener som møtes. I det store bildet så bidrar imidlertid konsulentene etter min oppfatning til en mer effektiv oppgaveløsning og et bedre beslutningsgrunnlag i offentlig sektor. Dette bør jo vi skattebetalere heie på, mener jeg.

Øystein Eriksen Søreide mener konsulentbransjen vil bidra til å skape nye jobber i et arbeidsliv som i fremtiden kan bli mer fragmentert, med færre store «giganter» og flere små selskaper og enkeltforetak. Blant annet ser han for seg at ekspertisen i oljeindustrien finner veien til konsulentbransjen når det grønne skiftet blir mer reelt og oljesektoren bygges ned. Dessuten er bransjen ofte et nyttig sted å starte for unge, nyutdannede.

− Så hva er ditt råd til de unge eller til de av oss gamlinger som kanskje må finne på noe nytt snart? Hvilken bransje innen rådgivning og konsultering bør vi sikte oss inn på?

− Et åpenbart svar er det grønne skiftet. Der vil det være behov for ideer og nytenkende konsulenter. IKT og digitalisering er nok også et ganske sikkert veivalg, framhever Abelia-direktøren.

− Poenget er, det vil alltid være et marked for spesialister.