Ledigheten blant innvandrere har økt med 88 prosent på ett år
Den registrerte arbeidsledigheten blant innvandrere er mer enn tre ganger så høy som ledigheten i resten av befolkningen, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Ledigheten blant innvandrere gikk opp fra 5,0 prosent i 4. kvartal 2019 til 9,2 prosent i 4. kvartal 2020. I befolkningen ellers gikk ledigheten opp fra 1,5 til 2,7 prosent.
November er referansemåned for fjerde kvartal.
Koronaeffekt
Blant innvandrere gikk antall helt registrerte ledige opp fra 24.430 i fjerde kvartal 2019 til 45.840 i fjerde kvartal 2020. Det utgjorde en økning på litt under 88 prosent.
I befolkningen for øvrig var det en økning fra 35.030 til 63.150 ledige, en økning på litt over 80 prosent.
Den økte ledigheten både blant innvandrere og i resten av befolkningen skyldes i stor grad koronakrisen, som har rammet arbeidslivet i form av permitteringer og færre ledige stillinger, konstaterer SSB.
Mange av de registrerte ledige er permitterte personer som søker om dagpenger. Samtidig er terskelen for å komme inn på arbeidsmarkedet høyere for dem som er nykommere på arbeidsmarkedet.
Koronasituasjonen har ikke økt forskjellene i ledighet mellom innvandrere og resten av befolkningen.
Av de omtrent 109.000 registrerte ledige totalt utgjorde innvandrere 42 prosent i fjerde kvartal i fjor. Dette er en andel som har holdt seg ganske stabil siden 2019, viser SSBs tall.
Høyest ledighet blant innvandrere fra Afrika
Afrikanske innvandrere hadde i november 2020 høyest ledighet blant de innvandrere, på 13,7 prosent.
Deretter fulgte innvandrere fra Asia og Latin-Amerika, med en ledighet på henholdsvis 10,3 og 9,6 prosent.
Også innvandrere fra EU-landene i øst ligger tett opptil dette nivået, med 9,4 prosent ledige.
Innvandrere fra Afrika har hatt høyest ledighet i en årrekke, og det som må ses i lys av den høye andelen flyktninger i denne innvandrergruppen, påpeker SSB.
Høyest ledighet i Oslo
Oslo var fylket med høyest registrert ledighet blant innvandrere i november i fjor, med en ledighet på 11,3 prosent. Deretter fulgte Vestland og Viken, som hver hadde 9,4 prosent ledige.
Oslo hadde også den høyest ledigheten i befolkningen utenom innvandrerne, 3,5 prosent.
Troms og Finnmark hadde den laveste ledigheten blant innvandrere i november, med en ledighet på 6,7 prosent. Møre og Romsdal og Trøndelag lå tett opptil dette nivået, med 7 prosent ledighet blant innvandrere i hvert av fylkene.
Liten kjønnsforskjell
Blant innvandrere er det minimal forskjell i ledighet mellom menn og kvinner, med en ledighet på 9,0 prosent for menn og 9,3 prosent for kvinner i fjerde kvartal i fjor.
Kjønnsforskjellen var noe større i befolkningen ellers, med 3,1 prosent ledighet blant menn og 2,3 prosent blant kvinner.