Flere fra grensekommunene pendler over til Sverige.

Foto

 Geir Olsen / NTB.

Langt flere reiser inn til jobb i Norge enn de som reiser ut

Publisert: 23. mars 2021 kl 10.00
Oppdatert: 23. mars 2021 kl 10.00

I 2015 lå Sverige på pendlertoppen i Norden med hele 920 pendlere, mens nesten 500 nordmenn hadde jobb i Danmark. 180 og 140 personer jobbet i henholdsvis Finland og på Island, viser tall fra SSB.

Norge har i mange år vært et attraktivt land for arbeidsinnvandring fordi arbeidsledigheten har vært lav jamført med andre land.

Samtidig har lønningene ligget relativt høyt i en del yrker og næringer hvor det er vanlig at mange har arbeidsted som ligger langt fra bostedet. Det gjelder for eksempel i bygge og anleggsvirksomhet og petroleumsrelaterte næringer.

I 2015 var det 26.500 som pendlet inn til Norge fra et annet land i Norden. Dette tallet falt til 18.300 i 2019 og henger blant annet sammen med at arbeidsmarkedet bedret seg i Sverige.

Oslo og Halden på norsk pendlertopp

Målt i absolutte tall var det Oslo, med 370 personer, som hadde flest bosatte med jobb i et annet nordisk land. Halden fulgte deretter med 230.

Så fulgte folkerike kommuner som Bergen, Bærum, Trondheim, Stavanger og Tromsø. Neste gruppe var bykommunene i Østfold hvor mange ligger i kort pendleravstand til Sverige.

Saken fortsetter under annonsen

De som bor nær grensen til Sverige og Finland har mulighet til å dagpendle til naboland, slik mange gjør mellom kommuner i Norge. Det er derfor ikke overaskende at man finner høyest andel grensependlere i en del grensekommuner.

En spesiell gruppe er sysselsatte innen transport hvor man krysser landegrenser som en del av jobben. Det gjelder for eksempel en del ansatte på ferger, fly og i landtransport.

Hvis arbeidsgiver er registrert i utlandet og de får lønnen derfra, vil de komme med i tallene for grensependlere om de registrert bosatt i Norge.

Bijobb i utlandet

Tallene viser at 35 prosent av de med jobb i utlandet også hadde en jobb i Norge. Det indikerer at jobben i utlandet for mange er en bijobb.

Dette finner man særlig blant personer som er bosatt i storbyene. Her var andelen med to jobber nærmere 50 prosent.

Det indikerer at jobben i utlandet kan være en som man mer sporadisk drar til, og som også kan tenkes å utføres fra hjemmekontor. Ut fra næringen de arbeider i, tyder det på at mange er ansatt ved universitet- og høyskoler.

Saken fortsetter under annonsen

Disse kan ha lengre eller kortvarige engasjement som gjesteforelesere, deltakere i forskningsprosjekter eller lignende, ved utenlandske læresteder.

Her kan i alle fall deler av jobben utføres fra bostedskommunen. De kan dermed karakteriseres som digitale grensependlere.