Kvinner som flytter fra bygda klatrer på inntektsstigen
Storbyene gir kvinner lettere tilgang til heltidsjobber og flere typer av arbeid, viser en studie ledet av Lena Magnusson Turner, forsker ved NOVA på OsloMet.
– En viktig grunn til at kvinner flytter og til at de klatrer på inntektsstigen, er at de flytter vekk fra regioner med dårlig arbeidstilbud, sier Turner til OsloMet.
Studien konkluderer med at for mange er det nødvendig å flytte fra bygda for å skaffe seg jobb og bedre økonomi.
Årsaken til at det er mer gunstig for kvinner enn for menn, kan henge sammen med at mange kvinner på bygda ikke har de samme yrkesmulighetene som kvinner i byene.
De som blir igjen på hjemstedet, har færre muligheter til å arbeide fulltid og til å velge mellom ulike typer arbeid.
– Også menn har større muligheter i byene, men her er forskjellen mellom by og bygd mindre, sier Turner.
Mannsdominert på bygdene
Ved hjelp av registerdata fra over 50.000 mennesker født i 1974, har Turner og professor Terje Wessel ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi på UiO, undersøkt om den økonomiske effekten er den samme for kvinner og menn. Forskerne har fulgt dem til de er 40 år.
Arbeidsmarkedet på mindre steder har et større innslag av jobber som er attraktive for menn, for eksempel innenfor industri, håndverk, transport, fiskeri og havbruk.
Samtidig er det slik at inntektsfordelen kvinner oppnår kun gjelder hvis flyttingen skjer før fullført utdanning. Senere i livet er bildet snudd.
Det vil si at flytting fra bygd til by har en noe større langsiktig effekt på menns inntekt enn på kvinners. Ved 40 års alder har menn utlignet det meste av fordelen som kvinner oppnår ved å flytte i utdanningsfasen.
Forskerne har ikke undersøkt hvorfor effektene utjevnes i det lange løp, men det er kjent fra utenlandsk forskning at karriereorientert flytting gir større lønnsvekst for menn enn for kvinner. Bakgrunnen er at slike flyttinger ofte skjer fordi mannen i familien får en ny jobb.
Lønner seg å flytte tidlig
Forskningen viser at flytting i ung alder, før fullført utdanning, hadde større betydning for kvinner enn menn når det gjaldt klatring i inntekt. Dette gjelder selv når man tar hensyn til at utdanning gir høyere inntekt.
Terje Wessel påpeker igjen betydningen av arbeidstid og muligheter for jobbskifte.
– Kanskje er det slik at kvinner som flytter til byen, kommer inn i et mer arbeidsorientert livsmønster. Vi fant i hvert fall at kvinner som flytter fra bygd til by har en klart høyere arbeidsdeltakelse enn kvinner som blir igjen på bygda, sier han.
Den tilsvarende forskjellen for menn er svært liten. Her er det fulltid som gjelder, enten man flytter eller ei.
– Våre funn tyder på at regionalpolitikken burde støtte utviklingen av sterke og mer varierte arbeidsmarkeder utenfor storbyene. En slik politikk kan begrense tilstrømningen mot sentrale strøk.
Effekten av å flytte henger også sammen med stedet de flytter til. Kvinner har størst nytte av å flytte til Oslo, mens for menn er det Bergen og Stavanger som gjelder.
– Kanskje fordi det er flere stillinger innenfor tjenesteytende næringer i hovedstaden, sier Turner.
Derimot lønner det seg mer for menn enn kvinner å flytte til byer med mange jobber innen petroleumssektoren, som for eksempel Stavanger og Bergen.
– Arbeidsmarkedene i disse byene er mer «maskuline» og i litt større grad tilpasset menn.