KJØNNSFORSKJELL: Kvinner både søker sjeldnere og får sjeldnere innvilget søknad om dagpenger, sier ny rapport.

Foto

FG Trade/iStock

Kvinner får sjeldnere innvilget dagpenger

Publisert: 8. juni 2021 kl 09.57
Oppdatert: 8. juni 2021 kl 10.51

Det er klare kjønnsforskjeller blant arbeidsledige når det gjelder å søke om – og få innvilget dagpenger. Det gjelder selv om livssituasjonen var lik før man ble arbeidsledig, viser en ny rapport fra Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) ved OsloMet.

I rapporten «Å miste og finne en jobb – Unge arbeidssøkere og dagpengemottak» har forskerne Ida Drange og Mari Holm Ingelsrud fulgt unge arbeidsledige fra de er 18 til de er 30 år, i perioden 2011 til 2018.

Forskerne har undersøkt hvordan den enkeltes arbeids- og livssituasjon forut for ledighet henger sammen med tilbøyeligheten til å søke, og til å få innvilget, dagpenger. De har også undersøkt overganger fra ledighet til nytt arbeid, utdanning eller andre ytelser, og hvordan dette henger sammen med arbeids- og livssituasjon før og under ledighetsperioden.

Kjønnsforskjell

Forskerne har blant annet funnet at det er klare forskjeller mellom kjønnene:

• Kvinner har lavere sannsynlighet for å søke om dagpenger enn menn i løpet av hele ledighetsforløpet.

• Kvinner har lavere sannsynlighet for å få innvilget dagpenger gitt at de har søkt, sammenlignet med menn.

Saken fortsetter under annonsen

– Disse kjønnsforskjellene er interessante. Kvinner både søker sjeldnere og får sjeldnere innvilget søknad om dagpenger. Dette gjelder også i typiske kvinneyrker, som omsorgsyrker, sier Ida Drange i en omtale av rapporten på OsloMets nettsider.

En forklaring på at kvinner oftere for avslag kan i følge forskerne være at kvinner ofte har et for lavt inntektsgrunnlag, på grunn av for eksempel deltidsarbeid. Er inntekten for lav, har de ikke nødvendigvis krav på dagpenger.

– En utilsiktet konsekvens av inntektskravet kan være at det gir systematiske forskjeller mellom menn og kvinner. Kombinasjonen av deltid og lav lønn kan føre til at noen ikke får dagpenger ved arbeidsbortfall, sier Drange.

Flere sammenhenger

Rapporten viser også at er en sammenheng mellom søknad om – og innvilgelse av – dagpenger og alder, geografi og tilknytning til arbeidsmarkedet:

• Andelen søknader, og andelen innvilgede søknader øker med alder.

• Andelen søknader, og andelen innvilgede søknader er høyere i mindre sentrale områder enn i mer sentrale områder.

Saken fortsetter under annonsen

• Jo bedre integrert på arbeidsmarkedet, jo høyere sannsynlighet for å søke om dagpenger og jo høyere sannsynlighet for å få innvilget dagpenger.

Varierer etter yrke

Sannsynligheten for å få innvilget dagpenger varierer også etter yrkesbakgrunn:

• Det er høyere sannsynlighet for å søke og for å få dagpenger, gitt at man har søkt, blant personer med avgang fra høyutdanningsyrker, som akademikere, meglere og konsulenter og ingeniør og IKT-fag, og fra mannsdominerte yrker som bygg og anlegg og industriarbeid.

• Det er lavere sannsynlighet for å søke, og for å få innvilget dagpenger, fra yrker med lite krav til formell utdanning, som butikk og salgsarbeid, og fra kvinnedominerte yrker som barne- og ungdomsarbeid og helse- og omsorgsarbeid.

De yrkesbaserte forskjellene blir mindre etter at analysen er kontrollert for demografiske kjennetegn, utdanning og arbeidstilknytning. Det tyder på at forskjellene mellom yrkene henger sammen med ulik mulighet til å oppfylle vilkårene for dagpenger, påpeker forskerne.