Koronaledighet blant lavtlønte økte gjennomsnittlig årslønn
Gjennomsnittlig årslønn for hele økonomien økte med 3,1 prosent fra 2019 til 2020. I 2019 var årslønnsveksten på 3,5 prosent, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Tallene kan gi inntrykk på at 2020 var et ganske bra år økonomisk for Norge, til tross for koronapandemien. Men økningen er snarere et resultat av at arbeidsledigheten etter koronautbruddet har rammet sosial skjevt.
Den relativt høye lønnsveksten er påvirket av de store endringene på arbeidsmarkedet fra mars 2020, ifølge SSB. Byrået påpeker at sammensetningen av arbeidsstyrken endret seg ved at sysselsettingen falt først og fremst i næringer med lavt lønnsnivå.
Sagt på en annen måte: Når mange i lavtlønnsyrker ble arbeidsledige etter koronautbruddet, bidro det til en positiv lønnsstatistikk for dem som beholdt jobben.
«Færre sysselsatte med lønnsnivå under gjennomsnittet bidro isolert sett til å heve gjennomsnittlig lønnsnivå og dermed til å dempe nedgangen i lønnsvekst i etterkant av koronautbruddet», skriver SSB i en omtale av statistikken.
Da mange av de lavtlønte kom tilbake i jobb, ble gjennomsnittlig lønnsvekst dempet.
«Senere på året kom mange av de rammede over i jobb, noe som igjen bidro til å reversere effekten på forløpet i lønnsveksten gjennom året. For året sett under ett bidro endringen i sammensetningen av de sysselsatte til å heve samlet årslønnsvekst», skriver SSB.