– Jeg er kjent med at lovverket gir et sterkt vern av arbeidstakere som er ute av jobb, blant annet i forbindelse med graviditet og permisjoner knyttet til dette, skriver innsender.

Foto

South_agency/iStock

Kan vi endre arbeidsoppgavene til en prosjektleder som kommer tilbake fra mammapermisjon?

Publisert: 1. juni 2021 kl 08.59
Oppdatert: 1. juni 2021 kl 08.59

Spørsmål: Jeg er personalleder i en middels stor virksomhet. En av våre medarbeidere som er ansatt som prosjektleder, har vært ute i foreldrepermisjon en stund, men kommer tilbake i stillingen sin om ikke så lenge.

Problemet er at mens hun har vært ute i permisjon, så har virksomheten vår mistet en stor kunde, som også var den største kunden denne prosjektlederen hadde ansvar for. Etter vårt syn kan verken prosjektlederen eller ledelsen klandres for dette, da kunden gikk til en konkurrent som vi ikke hadde mulighet til å matche på pris.

Vi ønsker selvfølgelig å beholde prosjektlederen, og vi vil også ha arbeidsoppgaver til henne når hun kommer tilbake. Likevel vil disse arbeidsoppgavene være noe annerledes enn de hun hadde. I stedet for en stor kunde, vil hun nå måtte arbeide med flere og mindre kunder.

Dette vil kunne ha innvirkning på prosjektlederens omsetning, som igjen vil kunne virke inn på størrelsen på bonusen, da denne til en viss grad avhenger av den enkeltes omsetningsresultat.

Jeg er kjent med at lovverket gir et sterkt vern av arbeidstakere som er ute av jobb, blant annet i forbindelse med graviditet og permisjoner knyttet til dette. Mitt spørsmål er derfor om det er noe jeg må være særlig oppmerksom på, i forbindelse med de endringer som må gjøres i dette tilfellet.

Svar: Det er riktig at arbeidstakere har et sterkt vern ved permisjoner knyttet til graviditet, fødsel og lignende. Den relevante lovbestemmelsen i dette tilfellet er likestillings- og diskrimineringsloven § 33, som angir arbeidstakeres rettigheter ved foreldrepermisjon, og med dette begrenser arbeidsgivers anledning til å gjøre endringer i arbeidsforholdet.

Rettighetene følger av første ledd bokstav a til c, og gir arbeidstakeren rett til å vende tilbake til samme, eventuelt tilsvarende stilling som før permisjonen, nyte godt av alminnelige forbedringer av arbeidsvilkårene som vedkommende ellers ville vært berettiget til, samt fremme lønnskrav og bli vurdert i lønnsforhandlinger på lik linje med øvrige ansatte.

Saken fortsetter under annonsen

Her er det imidlertid viktig å presisere at bestemmelsen kun begrenser arbeidsgivers endringsadgang (styringsrett) for de endringer som gjøres eller ønskes å gjøres som følge av permisjonen. Det vil si at endringer av lønns- og arbeidsvilkår som er en følge av andre forhold enn foreldrepermisjon, faller utenfor bestemmelsens rekkevidde. Dette følger av andre ledd.

Dette henger sammen med at bestemmelsens hensikt er å sørge for at arbeidstakeren ikke skal behandles dårligere enn andre, eller dårligere enn man selv ville blitt behandlet, uten foreldrepermisjonen. Arbeidstakeren kan altså ikke kreve å bli stilt bedre enn andre, på grunn av permisjonen. Det vil si at dersom endringene i arbeidsforholdet ville skjedd uansett – uavhengig av permisjonen – vil disse ikke omfattes av bestemmelsen.

Hvorvidt endringene skyldes permisjonen eller om de ville skjedd uansett, blir et bevisspørsmål. Basert på situasjonen i deres tilfelle, slik du beskriver den ovenfor, virker det her ganske klart at tapet av kunden er årsaken til endringene som må gjøres i arbeidstakerens stilling.

Følgelig fremstår det rimelig sikkert at endringene i arbeidstakerens arbeidsoppgaver, ansvar og eventuelt lønn, ikke kommer som en følge av foreldrepermisjonen. Det vil si at dere kan gjøre de endringer som tapet av kunden har nødvendiggjort, uten å måtte ta hensyn til arbeidstakerens foreldrepermisjon i så måte.

Skal dere gjøre endringer utover dette, må disse tilfredsstille kravet til «tilsvarende stilling», og oppfylle vilkårene for lovlig forskjellsbehandling. Endringene må altså være saklige, nødvendige og ikke uforholdsmessig inngripende for arbeidstakeren, jf. likestillings- og diskrimineringsloven § 9.  

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!