Foto

Mongkolchon Akesin / iStock

Kan jeg trekke tilbake jobb-tilbudet?

Publisert: 28. juli 2021 kl 08.43
Oppdatert: 28. juli 2021 kl 08.43

Spørsmål:

Jeg har ledet en rekrutteringsprosess for å ansette en ny teamleder for en av avdelingene i virksomheten vår.

En av søkerne fremstod som en særlig kvalifisert kandidat, og jeg ga vedkommende tilbud om stillingen.

Nå har jeg imidlertid funnet ut at denne personen ble avskjediget på sin forrige arbeidsplass, pga. utilbørlig opptreden.

Min oppfatning er at forholdet var ganske alvorlig, uten at jeg vil gå inn på detaljene her.

Jeg mener vedkommende ikke er egnet til en teamlederstilling med en slik nylig historikk, og jeg ville aldri gitt ham tilbudet om jeg kjente til dette.

Han har ikke akseptert tilbudet enda – kan jeg trekke det tilbake?

Saken fortsetter under annonsen

Svar:

Dette er en situasjon som reguleres av avtaleretten, da arbeidsforholdet enda ikke er kommet i stand.

Utgangspunktet etter avtaleretten er at et tilbud er rettslig bindende etter at det er avgitt. Dersom du ønsker å fri deg fra tilbudet, må vilkårene for gyldig tilbakekall være oppfylt, eller du må godtgjøre at tilbudet ble gitt basert på uriktige eller bristende forutsetninger.

Vilkårene for tilbakekall er basert på avtalelovens § 39 – den såkalte "re integra"-regelen, som betyr noe sånt som "mens saken enda er urørt". Forutsetningene her er 1) at det foreligger særlige grunner og 2) at mottakeren enda ikke har innrettet seg.  

For sistnevnte vilkår, taler omstendighetene i din sak for at dette er oppfylt – arbeidstakeren har neppe innrettet seg etter jobbtilbudet i noen særlig grad, der vedkommende enda ikke har akseptert dette.

For det andre vilkåret, beror dette på hvor alvorlig forholdet på den forrige arbeidsplassen var, og i hvilken grad dette får betydning for vedkommendes nye stilling.

På den ene siden er det viktig å ikke etablere en regel som i praksis innebærer at arbeidstakere som ved en anledning har trådt feil i sitt profesjonelle virke, ikke skal få en ny sjanse senere, i en annen virksomhet.

Saken fortsetter under annonsen

På den andre siden vil enkelte forhold være av en så alvorlig art, at arbeidsgiver vil kunne legge vekt på det, i alle fall for enkelte stillinger.

Et eksempel på dette er dersom arbeidsgiver finner ut at den personen som er blitt tilbudt stilling som virksomhetens nye regnskapsfører tidligere har blitt dømt for underslag.

I et slik tilfelle vil man også kunne si at jobbtilbudet var basert på bristende forutsetninger da det ble gitt.

I ditt tilfelle har vi ikke tilstrekkelig kunnskap om forholdet til å svare konkret på om det er snakk om "særlige grunner", men vi kan generelt si at avskjed er alvorlig, hvilket taler for at vilkåret er oppfylt.

Stilling som teamleder, som innebærer ansvar for flere medarbeidere, vil også tale for det samme, særlig der avskjeden er gitt pga. utilbørlig opptreden.