En av de ansatte har over en to-års periode levert svært mangelfullt på jobb. 

Foto

SIphotography/iStock

Kan jeg si opp en ansatt på e-post?

Publisert: 7. oktober 2021 kl 09.29
Oppdatert: 13. oktober 2021 kl 09.59

Spørsmål: Jeg er arbeidsgiver i en liten bedrift. De fleste ansatte jobber fra hjemmekontor og vi holder derfor all kommunikasjon digitalt. En av de ansatte har over en to-års periode levert svært mangelfullt på jobb.

Vedkommende har fått flere advarsler, men nå ser jeg ingen andre valg enn å si han opp. Vi har gjennomført drøftingsmøte, vurdert arbeidsforholdet og neste skritt er dermed å få overlevert oppsigelse. Kan jeg meddele oppsigelse per e-post?

Svar: I henhold til arbeidsmiljøloven § 15-4 stilles det krav om at oppsigelse "skal" meddeles skriftlig, enten personlig eller sendes med rekommandert brev. Etter en uttalelse i forarbeidene fremgår det imidlertid at dette bare er en "ordensregel".

Regelen er gammel og kanskje ikke helt i tråd med den kommunikasjon som vanligvis skjer mellom arbeidsgiver og arbeidstaker i det vanlige arbeidsliv, særlig i virksomheter med mye digital samhandling. I rettspraksis har det blitt godtatt at oppsigelse ble oversendt per e-post.

Begrunnelsen for at slik overlevering ble ansett gyldig var fordi meddelelse via e-post kunne anses som en tilfredsstillende, alternativ måte til personlig overlevering eller rekommandert brev. Det var imidlertid svært spesifikke forhold i den aktuelle saken som førte til at slik overlevering ble akseptert.

Vår anbefaling er derfor at du overleverer oppsigelsen per rekommandert post eller personlig til arbeidstaker. Dette fremstår også som mer ryddig enn en oppsigelse per e-post.

I tillegg kan en oppsigelse inneholde sensitiv informasjon. Personvernhensyn taler dermed også for at den beste fremgangsmåten er å meddele oppsigelse ved personlig overlevering eller rekommandert brev.

Saken fortsetter under annonsen
Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!