Illustrasjonsfoto.

Foto

FlamingoImages/iStock

Kan jeg pålegges å jobbe når jeg har fri?

Publisert: 15. juli 2021 kl 10.15
Oppdatert: 15. juli 2021 kl 10.15

Spørsmål: For litt siden ble jeg ringt av min arbeidsgiver på en dag jeg hadde fri, og praktisk talt beordret til å komme inn og jobbe.

Daglig leder sa det var "krise" og at jeg var nødt til å komme inn. Jeg opplevde dette som ganske ugreit og inngripende i min fritid. Kan arbeidsgiver faktisk beordre meg på denne måten?

Svar: Arbeidsgiver kan gjøre dette dersom vilkårene for å pålegge overtidsarbeid er oppfylt, se arbeidsmiljøloven § 10-6. Dette innebærer at det må foreligge et "særlig og tidsavgrenset behov" for arbeidskraften – arbeidsgiver kan ikke planlegge for overtid.

Et typisk tilfelle hvor det kan oppstå et særlig og tidsavgrenset behov, er hvis det har oppstått uforutsett sykefravær, uventet arbeidspress eller lignende.

Videre er det grenser for hvor mye overtidsarbeid man kan pålegges, både hver enkelt dag, hver uke, måned og år. Total arbeidstid kan ikke overstige 13 timer per 24 timer, eller 48 timer i løpet av syv dager.

Du kan ikke pålegges mer enn 25 timer overtid i løpet av fire uker, eller 200 timer i løpet av et år. Avvikende regler kan være avtalt i tariffavtaler. Overtid utover disse grensene krever den ansattes samtykke. Du kan også be om fritak fra overtidsarbeid dersom du har helsemessige eller vektige sosiale grunner for dette.

Saken fortsetter under annonsen
Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!