Hvor mange pauser har ansatte krav på?

Foto

Carlos Pintau/iStock

Kan jeg pålegge ansatte å være tilgjengelige for å håndtere kunder i pausene deres?

Publisert: 16. februar 2021 kl 09.22
Oppdatert: 16. februar 2021 kl 09.22

Spørsmål: Jeg har nylig startet min egen bedrift, og har i den forbindelse behov for et høyt arbeidstrykk i starten, for at hjulene skal kunne gå rundt. Jeg ønsker derfor å få klart for meg hvilke regler som gjelder for arbeidspauser for de ansatte.

Herunder lurer jeg på hva som er lovpålagt av pauser, og i hvilke situasjoner pausene eventuelt må være betalt. Jeg ser bl.a. for meg at de ansatte bør kunne være tilgjengelige for å håndtere kunder osv., selv om de har pause.

Svar: Enhver arbeidstaker har rett på minst én pause i løpet av arbeidsdagen, dersom den daglige arbeidstiden overstiger fem og en halv time. Ved en daglig arbeidstid på minst åtte timer, skal pausen til sammen være på minst en halvtime. Disse reglene følger av arbeidsmiljøloven § 10-9.

Pausen inngår som hovedregel ikke som arbeidstid etter aml. § 10-1, fordi arbeidstakeren under pausen ikke står til arbeidsgivers disposisjon. Dette er i tråd med pauses funksjon; nemlig å gi arbeidstakeren ro og hvile, typisk til å spise lunsj, i løpet av arbeidsdagen. Utgangspunktet er da at arbeidstakeren ikke har krav på betaling i den lovpålagte pausen.

Reglene om pause i arbeidsmiljøloven regulerer ikke lengden på pausen(e) der arbeidsdagen ikke overstiger 8 timer. Det følger imidlertid av aml. § 14-6 (1) bokstav k at arbeidsavtalen skal inneholde opplysninger om «lengde av pauser». Dette må du derfor passe på å ha med i enhver arbeidsavtale.

Plassering av pausen er heller ikke regulert i loven, men det bør tilstrebes å legge den så nær midtveis i arbeidsøkten som mulig. Videre er det slik at dersom arbeidstakeren ikke kan forlate arbeidsplassen under pausen, eller at det ikke finnes tilfredsstillende pauserom, skal pausen regnes som del av arbeidstiden.

I et slik tilfelle har arbeidstaker krav på betaling også i pausen. Dette begrunnes i at arbeidstaker i slike tilfeller ikke får den hvilen som pausen er ment å gi. Ut ifra det du skriver om at arbeidstakerne bør være tilgjengelige også under pausen, kan dette innebære at dine ansatte vil ha krav på betaling, også under pausen.

Saken fortsetter under annonsen

Vær også oppmerksom på at det gjelder ytterligere regler for pauser, og hvorvidt pausen anses som arbeidstid, for overtidsarbeid: Det følger av aml. § 10-9 at ved overtidsarbeid – ved arbeid mer enn to timer etter den alminnelige arbeidstid – skal arbeidstaker ha en pause på minst en halv time. Denne pausen skal regnes som arbeidstid, og arbeidstaker har krav på betaling også for pausen.

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!