Kan jeg nekte de ansatte å ha hjemmekontor på hytta?
Spørsmål: Mine ansatte har typiske kontorjobber, og på grunn av koronasituasjonen har vi alle jobbet fra hjemmekontor i lengre tid, og gjør det fremdeles. Jeg har imidlertid et problem med at enkelte av de ansatte drar på hytta og har hjemmekontor derfra, i kortere eller lengre perioder.
Jeg opplever at de er mindre produktive der, og under digitale møter har de for eksempel sittet i sofaen og jobbet med laptopen på fanget eller på et lavt stuebord. Jeg opplever dette som uprofesjonelt, og det gjør meg bekymret, både for de ansattes produktivitet, men også av ergonomiske årsaker (sittestilling o.l.).
Jeg vil nevne at vi har gjort tilpasninger der det har vært nødvendig hjemme hos folk, med kontorstoler og annet, for å gjøre hjemmekontorsituasjonen så bra som mulig. Kan jeg bestemme at de skal jobbe fra hjemmet sitt, og ikke fra hytta?
Svar: Vi antar at virksomhetens alminnelige arbeidssted under normale omstendigheter er en form for kontorlokale og at dette er regulert i arbeidsavtalen, men at dere – som alle andre – har gjort unntak fra dette i forbindelse med koronasituasjonen og de regler som nå gjelder.
Vi vil også for ordens skyld nevne at det finnes en forskrift fra 2002, om arbeid som utføres i arbeidstakers eget hjem (FOR-2002-07-05-715). Denne forskriften forutsetter imidlertid også at det er inngått en skriftlig avtale om hjemmearbeidet og de nærmere vilkårene for dette.
Vi antar derfor at dere ikke har inngått noen skriftlig avtale om hjemmearbeid med de ansatte. Et pålegg fra arbeidsgiver om at arbeidet skal utføres fra arbeidstakers eget hjem, må derfor gjøres i kraft av arbeidsgivers styringsrett.
Det er ikke et klart svar på hvor langt styringsretten går, når det gjelder å ensidig bestemme de ansattes arbeidssted utover det som er avtalt. Det som er klart, er at arbeidsgiver må ha saklig grunn for å utøve sin styringsrett.
Om du har saklig grunn til å nekte de ansatte å jobbe fra hytta vil bero på en konkret vurdering. Du opplyser at du opplever at de ansatte er mindre produktive på hytta. Dersom dette er noe som kan konstateres, enten ved at det produseres eller faktureres mindre e.l., trekker dette i retning av saklig grunn. Krav til å fremstå profesjonelt, særlig overfor tredjeparter, vil også kunne vektlegges.
Det samme gjelder den ergonomiske situasjonen, dersom denne er dårligere på hytta, på grunn av f.eks. uegnet arbeidsstol eller arbeidsbord. Arbeidsgiver plikter å sørge for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø for sine ansatte – også på hjemmekontor.
Det høres det ut som om dere har sørget for i denne situasjonen, ved å bistå med kontorstoler og annet ved behov. Også dette trekker i retning av at det vil være saklig å kreve at de ansatte benytter seg av denne tilretteleggingen, ved å arbeide hjemmefra.
Stabil og pålitelig internettdekning vil være et annet moment som kan vektlegges. I tillegg vil muligheten for arbeidsro, og eventuelt mulighet for ivaretakelse av taushetsplikt, kunne være relevant. Der man har et arbeid hvor det kan bli aktuelt å kalles inn på kontoret, vil også avstanden mellom hytta og kontoret kunne vektlegges.
Har du spørsmål om arbeidsrett?
Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.
Les alle spørsmål og svar her!