Illustrasjonsfoto.

Foto

recep-bg/iStock

Kan jeg kreve at de ansatte vaksinerer seg?

Publisert: 29. desember 2021 kl 09.04
Oppdatert: 29. desember 2021 kl 09.04

Spørsmål: Jeg er daglig leder i en bedrift som driver virksomhet innen skipsfart. Vi har til en viss grad greid oss ok under koronapandemien så langt, men ser stadig store smitteutbrudd på våre skip som får drastisk innvirkning på driften.

Smitteutbrudd resulterer i svært høyt sykefravær, krevende situasjoner knyttet til turnus og omrokkeringer av kritisk personell om bord på skipene, og ikke minst driftsøkonomiske problemer. Vi har frem til nå hatt strenge smitteverntiltak om bord, men ser at det vanskelig hjelper når flere ansatte ikke vaksinerer seg. Vi vurderer nå innføring av krav om gyldig vaksinasjonsstatus for de ansatte. Kan vi gjøre dette?

Svar: Utgangspunktet er at fremvisning av vaksinestatus fra ansatte anses som et kontrolltiltak etter arbeidsmiljøloven, og vil dermed være underlagt flere rettslige skranker. For at et kontrolltiltak skal være lovlig må tiltaket være saklig begrunnet og ikke utgjøre en uforholdsmessig belastning for arbeidstakerne, jf. arbeidsmiljøloven og skipsarbeidsloven § 9-1. Dersom forholdet reguleres av arbeidsmiljøloven, må tiltaket i tillegg være nødvendig for å verne liv eller helse jf. aml. § 9-4. Basert på opplysningene dine vil tiltaket i dette tilfellet gjelde overfor skipsarbeidere, og vil derfor reguleres av skipsarbeidsloven.

Saklighetskravet innebærer at det må foreligge et saklig formål med kontrolltiltaket, som er knyttet til virksomhetens relevante og begrunnede behov. I tillegg må tiltaket ha et saklig formål i forhold til den enkelte arbeidstaker som blir utsatt for kontrolltiltaket.

Om arbeidsgiver vil ha et saklig begrunnet behov for å innføre tiltaket beror på en konkret vurdering av virksomhetens forhold. Momenter som kan ha betydning ved vurderingen er; antall ansatte på arbeidsplassen, antall ansatte i risikogrupper, om arbeidstakerne har fysisk kontakt med kunder/brukere/leverandører, hvilke andre tiltak som er iverksatt for å ivareta et godt smittevern, og ikke minst om andre mindre inngripende tiltak kan være tilstrekkelig for å ivareta formålet med tiltaket.

Utgangspunktet for forholdsmessighetsvurdering, er at et kontrolltiltak som i og for seg er saklig begrunnet, ikke skal innebære en uforholdsmessig ulempe for arbeidstakerne. Ved vurderingen skal tiltakets formål særlig vektlegges, det vil si hvor tungtveiende behovet er, hva kontrollen består i, hvordan den praktisk skal gjennomføres, hvilke metoder som blir brukt, hvilket inngrep kontrollen representerer i arbeidstakers personlige integritet, i hvilken grad det griper inn i privatlivets fred, og hvor god sikkerheten er rundt de personopplysninger som kontrollen frambringer. Også her må det foretas en konkret vurdering.

Det er vanskelig å si noe konkret om hvorvidt krav om fremvisning av gyldig vaksinestatus kan anses som et lovlig kontrolltiltak i deres tilfelle. Likevel mener vi på generelt grunnlag at det ofte vil være stort behov for å innføre slike tiltak ovenfor arbeidstakere som jobber om bord på skip, nettopp fordi arbeidstakerne lever i såkalte «24/7»-samfunn, hvor det er vanskelig å holde meter'n og smitterisikoen derfor er ekstra høy.

Saken fortsetter under annonsen

Under enhver omstendighet er drøfting med tillitsvalgte helt vesentlig for innføringen jf. skipsarbeidsloven § 9-1. Etter vårt syn bør tiltaket også drøftes med arbeidsmiljøutvalg og verneombud for å sikre tilstrekkelig forankring av tiltaket. Informasjon om kontrolltiltaket må også gis ut til de ansatte i forkant av innføringen.

Det kan være verdt å merke seg at fremvisning av koronapass som kontrolltiltak i alle tilfeller bør innføres for en tidsbegrenset periode. Tiltaket og behovet for dette må videre evalueres jevnlig sammen med de ansattes tillitsvalgte. Arbeidsgivere bør selvsagt også orientere seg aktivt om koronasituasjonen i samfunnet, i tillegg til egen bedrift, ettersom relevante råd, regler og forskrifter endres i forbindelse med utviklingen.

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!