Jeg har vært permittert så å si siden nedstengingen av Norge, for cirka ett år siden.

Foto

AND-ONE/iStock

Kan arbeidsgiver si meg opp selv om jeg har anledning til å være permittert i mange måneder til?

Publisert: 10. mars 2021 kl 09.03
Oppdatert: 10. mars 2021 kl 09.03

Spørsmål: Min arbeidsgiver er blant de bedriftene som har gått dårligere enn normalt, og altså har vært, og fortsatt er, rammet av korona-nedstengingen.

Jeg har selv vært permittert så å si siden nedstengingen av Norge, for cirka ett år siden. Nå er jeg nettopp blitt kalt inn til drøftingsmøte, hvor det står at min arbeidsgiver vurderer å gå til oppsigelse av meg, på grunn av virksomhetens forhold. Jeg forstår det derfor slik at arbeidsgiver vurderer å nedbemanne.

Først trodde jeg dette var fordi jeg nå snart hadde vært permittert i et år, og at arbeidsgiver derfor ikke kunne ha meg permittert lenger. Jeg har imidlertid fått beskjed fra Nav om at jeg kan få dagpenger helt frem til 1. oktober 2021, altså slik at permitteringsperioden er blitt forlenget.

Er det da likevel sånn at arbeidsgiver heller kan gå til oppsigelse, selv om jeg har anledning til å være permittert i mange måneder til?

Svar: Det er riktig at permitteringsperioden (altså den perioden arbeidsgiver er fritatt for lønnsplikt ved permittering) har blitt ytterligere forlenget, foreløpig frem til og med 30. september 2021.

Dette er særlig for å ta hensyn til de bransjene som stadig er hardt rammet av koronakrisen, typisk restaurant-, bar- og hotellbransjen, kulturlivet, reiselivet og så videre. I disse bransjene regner man med at omsetning og dermed arbeidsoppgaver vil ta seg opp igjen, så snart vaksineprosenten stiger og restriksjonene blir lettet.

Til tross for forlenget permitteringsperiode, er det imidlertid ikke slik at det nødvendigvis er riktig for den enkelte arbeidsgiver eller bedrift å fortsette å holde sine ansatte permittert.

Saken fortsetter under annonsen

Dette henger sammen med at permitteringene må ha saklig grunn for å være gyldige. Dette kravet til saklig grunn knytter seg for det første til arbeidsbortfallet. Det må altså være et bortfall av arbeidsoppgaver, sammenlignet med normalsituasjonen.

For det andre knytter saklighetskravet seg også til arbeidsbortfallets midlertidighet. Det vil si at så snart arbeidsgiver, gjennom grundig vurdering av bedriftens situasjon og framtidsutsikter, ser at bortfallet av arbeidsoppgaver, fall i omsetning med videre vil være varig, foreligger det ikke lenger saklig grunn til å permittere.

Fordi permittering tar sikte på å løse en midlertidig situasjon, må altså arbeidsgiver ta andre grep, så snart situasjonen ikke lenger kan karakteriseres som midlertidig. Da vil dessverre oppsigelser på grunn av virksomhetens forhold, i mange tilfeller være eneste mulige løsning for bedriften.

Nedbemanning kan også besluttes som følge av et behov hos arbeidsgiver for omstrukturering, effektivisering av driften eller lignende, som bedriften kan anse som nødvendig for å sørge for et levedyktig eller bærekraftig selskap i fremtiden.

Til sist minner vi om at arbeidsgiver naturligvis må ha saklig grunn for å si deg opp pga. virksomhetens forhold. Hvorvidt det er tilfellet her, har vi ikke grunnlag for å uttale oss om.

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!