Hybrid arbeidsplass? Omtrent slik ser Cisco for seg at deres kontorer skal se ut rundt om i verden.

Foto

Cisco

Lager hybride arbeidsplasser

Ingen «tvungen retur» til kontoret hos Cisco

Publisert: 5. august 2021 kl 10.58
Oppdatert: 16. november 2021 kl 18.29

Ledelsen har heller ikke fastsatt antall dager på eller utenfor kontoret. Før pandemien var 95 prosent av kontorlokalene tilpasset enkeltindivider. Nå bygger teknologiselskapet om kontorene sine, samtidig som de satser tungt på utviklingen av såkalte «hybrid-first»-teknologier med fokus på samhandling og fleksibilitet.

Cisco ble tidligere i år kåret til Norges og verdens beste arbeidsplass av «Great Place to Work». Nå jobber de på spreng for å bli det de selv sier skal være verdens beste hybride arbeidsplass. Med klare ambisjoner, inkluderende teknologi og trening av ledere i nye måter å jobbe på, er de allerede på god vei.

Hjemmekontor og fjernarbeid er ikke noe nytt for Cisco. Selskapet har ansatte som har jobbet i 10 år uten å ha hatt noen fast kontorplass. Derfor var overgangen til «tvungent hjemmekontor» på grunn av korona-pandemien ganske enkel for de ansatte, ifølge selskapets ledelse. Mens omtrent halvparten av de ansatte globalt jobbet daglig på kontoret før korona, ser Cisco nå for seg at kun en fjerdedel av de ansatte vil «være på kontoret» tre dager eller mer i etterkant av pandemien.  

Valgfrihet

Foto

Trine Strømsnes er administrerende direktør i Cisco Norge. (Foto: Cisco)

− I Cisco globalt jobbet 63 prosent på kontoret mellom 3 og 5 dager i uken før pandemien, noe som var omtrent samme andel som i Norge, sier Trine Strømsnes, administrerende direktør i Cisco Norge.

Hvor mange som vil velge å jobbe mest på kontoret etter pandemien, har hun ingen sikre tall på.

Saken fortsetter under annonsen

− Det er vanskelig å si. Kanskje blir det rundt en fjerdedel. Kanskje noen flere. Poenget er at folk skal ha valgfrihet til å jobbe fra der de selv ønsker det, sier Strømsnes på videolink fra eget hyttekontor.

Det skal altså være frivillig, dersom en medarbeider kun vil jobbe hjemmefra, og bare møte sine kolleger på spesielle arrangementer eller møter, er det greit. Og dersom man vil jobbe hele uken på kontoret, skal det også være helt i orden. Det blir opp til den enkelte eller de enkelte teamene å selv bestemme hvor de skal jobbe fra.

Det jobber i overkant av 500 i Cisco i Norge. De aller, aller fleste på hovedkontoret på Lysaker, rett utenfor Oslo. Ciscos norske kontor består av mange roller. Etter at selskapet kjøpte opp Tandberg i 2010, har mange ingeniører og IKT-designere kommet til, i tillegg til konsulenter, kommunikasjons- og salgsfolk. Altså mye folk, med ulike behov og ulike arbeidsrutiner.

− Poenget er å legge til rette slik at den enkelte og de forskjellige teamene kan jobbe på den måten de selv mener er best, sier Strømsnes.

Les mer om hjemmkontor etter pandemien:

Kontoret vil ikke støve ned

Cisco-direktøren tror ikke kontorene på Lysaker vil «støve ned». De vil fortsatt bli befolket av medarbeidere, men Strømsnes spår at kontoret vil bli brukt på en annen måte enn tidligere.

Saken fortsetter under annonsen

− For eksempel tror jeg folk vil komme på kontoret til andre tider. De vil kanskje dele opp dagen, og ha en økt hjemme, før de drar på kontoret og har møter. De vil velge å unngå rushtiden og kanskje dra på kontoret på formiddagen. Jeg tror ikke folk vil velge bort kontoret helt, men jeg tror det vil blir færre som er her hver dag mellom klokken 08.00 til 16.

Å ha faste «ritualer» vil bli en ny måte å bruke kontoret på ifølge Strømsnes. At for eksempel de ulike teamene avtaler å møtes en eller to ganger i uken til en fast tid. Eller at det er andre faste arrangement eller møter som er grunnen til at man tar turen.

− Prinsippet i det hele er valgfriheten. Folk skal kunne velge, understreker Trine Strømsnes.

− Hva med de som trenger å ha et kontor å gå til? Enten fordi de bor trangt eller av personlige årsaker har behov for noe «faste rammer»? De kan få det tøft med all denne valgfriheten, kanskje?

− Det er svært viktig for oss at vi tilrettelegger for alle, slik at alle blir inkludert i denne måten å arbeide på. Også de som trenger å være på kontoret skal kunne velge å gjøre det. Hvis ikke er det jo ikke valgfrihet.

Poenget er å legge til rette slik at den enkelte og de forskjellige teamene kan jobbe på den måten de selv mener er best

Inkludert fra hvor som helst

Saken fortsetter under annonsen

Jobber du hos Cisco, skal du aldri ha grunn til å klage på bredbåndskapasiteten hjemmefra eller på den vonde kontorstolen du har arvet av bestefar. For dersom alle skal inkluderes uansett hvor de måtte velge å jobbe fra, og dersom valgfriheten skal være reell – ja, da må utstyret og arbeidssituasjonen være på stell både hjemme og på kontoret.

− Alle våre folk får utstyr av høy kvalitet til hjemmekontoret. Det handler om ergonomi, bredbånd, lyd, videoutstyr … Alt som gjør arbeidssituasjonen så bra som mulig. Men det innebærer også at utstyret vi har på kontoret er av topp kvalitet også. Du skal ikke «bli borte» selv om du deltar på et kontormøte fra et annet sted. Derfor er teknologi så viktig for inkludering og valgfrihet, sier Strømsnes, før hun legger til:

− Men enda viktigere er at vi har en kultur for inkludering. Der alle føler tilhørighet, at de kan få dekket sine behov og der den enkelte leder ser deg. Det er særlig viktig nå, etter en lang pandemi. Som leder skal du spørre om hvordan den enkelte har det, ikke om det «går bra».

«Hybridkontoret»

− Dere snakker om overgangen til den hybride arbeidsplassen. Hva innebærer det rent konkret?

− Det handler om å bygge ned antall individuelle arbeidsplasser i kontorlokalene og åpne mer opp for samkvem og samarbeid. Vi skal ha flere og større åpne soner, mer grønne planter, flere sofaer … Og så lager vi flere team-rom, der team kan sitte å jobbe sammen i perioder.

− I tillegg handler det om god kaffe, god mat, lunsjen er viktigere enn du tror, is på sommeren …

Saken fortsetter under annonsen

− Det skal være attraktivt å komme på kontoret. Vi vil jo at folk skal møtes på kontoret, sier Cisco-sjefen i Norge.

Trine Strømsnes er sikker på at Cisco gjør rett i å satse så tungt på valgfrihet for sine medarbeidere.

− I mange år nå, så har vi spurt folk som har sluttet hos oss om hva som har vært best ved å jobbe i Cisco. Og svaret fra de aller fleste er veldig entydig. Det er den store valgfriheten de har hatt.