Illustrasjonsfoto.

Foto

iStock/ClarkandCompany

Hvordan går man fra å permittere til å si opp ansatte?

Publisert: 14. januar 2021 kl 09.28
Oppdatert: 14. januar 2021 kl 09.28

Spørsmål: Vår virksomhet har vært hardt rammet av koronakrisen, og vi lider fremdeles under restriksjonene med sterkt redusert omsetning. Vi har hatt en rekke ansatte som har vært permittert lenge, og har nå innsett at vi er nødt til å si opp noen av dem.

Vi kommer til å ta utgangspunkt i ansiennitet når vi avgjør hvem som skal sies opp. Spørsmålet vårt er om det er noe spesielt vi må være oppmerksom på når vi skal gå fra permittering til nedbemanning for våre ansatte – hvordan er prosessen?

Svar: Prosessen er svært lik det som gjelder i enhver nedbemanningssituasjon. Dersom bedriften anser det reduserte behovet for arbeidskraft for å være varig, bør bedriften starte med å kartlegge og analysere situasjonen og sitt endringsbehov. Funnene bør her først drøftes med styret, og deretter med de tillitsvalgte. Dersom dere ikke har tillitsvalgte må dere finne andre egnede representanter blant de ansatte.

Etter dette kan nedbemanning besluttes, herunder antall ansatte man ser for seg at vil berøres. Utgangspunktet vil være at alle bedriftens ansatte inngår i den berørte kretsen, med mindre dere har saklig grunn til å begrense kretsen.

For utvelgelsen av ansatte, kan ansiennitet være et godt utgangspunkt, men husk at det også er anledning til å vektlegge kompetanse, egnethet mv. Bedriften må sørge for at de tiltak som gjennomføres vil gjøre bedriften mest mulig levedyktig.

Når dere har valgt ut ansatte for potensiell oppsigelse, skal dere gjennomføre drøftelsesmøter med disse etter arbeidsmiljøloven § 15-1. Arbeidsgiver kan ikke beslutte oppsigelse før etter dette møtet er gjennomført. Husk også å vurdere om det finnes annet passende arbeid å tilby de ansatte, jf. arbeidsmiljøloven § 15-7 (2).

Vi gjør oppmerksom på at arbeidstakerne vil ha rett og plikt til å gjenoppta arbeidet i oppsigelsestiden, og skal bli lønnet som vanlig i denne perioden. Dersom bedriften ikke har egnede arbeidsoppgaver til de ansatte, har disse likevel krav på full lønn ut oppsigelsestiden sin.

Saken fortsetter under annonsen
Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!