Illustrasjonsfoto.

Foto

fizkes/iStock

Hva skjer når tariff­avtalen ­utløper?

Publisert: 26. januar 2021 kl 08.08
Oppdatert: 26. januar 2021 kl 08.08

Spørsmål: Jeg jobber som selger på en middels stor arbeidsplass. Arbeidsplassen består av flere ulike grupper ansatte, og selgergruppen som jeg er en del av, har inngått en lokal tariffavtale som gjelder mellom selgergruppen og arbeidsgiver. Denne tariffavtalen har bl.a. noen særlige regler om lønn (provisjonsordninger) og noen avvikende regler om arbeidstid og lignende.

For litt siden gikk jeg igjennom tariffavtalen, mest bare for min egen del for å friske opp hvilke regler den faktisk inneholdt. Da så jeg, nederst i avtalen, at det står at tariffavtalen «utløper 31.12.2020», som vil si at den nå i januar 2021 har utløpt.

Hvilken betydning får dette for meg og de andre selgerne? Betyr dette f.eks. at provisjonsordningene våre faller bort, og vil vi nå på grunn av dette kun måtte forholde oss til det som følger av loven og våre egne arbeidskontrakter?

Svar: I alminnelig avtalerett er det slik at en avtale gjelder fra det tidspunkt den blir inngått og ut den avtalte perioden. En tariffavtale er i utgangspunktet også en tidsbegrenset avtale, og arbeidstvistloven § 4 angir bl.a. at en tariffavtale bør inneholde bestemmelser om varighet. Det er tilfellet hos dere – tariffavtalen varte frem til 31. desember 2020.

Der hvor en vanlig avtale med angitt varighet til og med 31.12.2020 ikke ville hatt noen virkning fra 01.01.2021, gjelder imidlertid ikke denne avtalerettslige regelen for tariffavtaler. I arbeidstvistloven § 5 (3) heter det nemlig at dersom en tariffavtale ikke blir sagt opp innen fristen, forlenges den med ett år. Det er altså ikke tilstrekkelig at avtalen «utløper» – den må også sies opp.

Tariffreguleringen vil altså bare kunne falle bort dersom tariffparten krever det.

Ut ifra opplysningene dine legger vi derfor til grunn at tariffavtalen ikke er sagt opp, og dermed forlenget med ett år – til 31. desember 2021. Det kan også tenkes at deres tariffavtale ikke inneholder noen bestemmelse om oppsigelse.

Saken fortsetter under annonsen

Da må man i så fall også her falle tilbake på lovens regel, nemlig at oppsigelse av tariffavtale skal gjøres skriftlig og senest tre måneder før avtalen utløper (med mindre en annen oppsigelsesfrist er fastsatt i avtalen). Dette følger av arbeidstvistloven § 5 (2).

Dersom selgergruppen du er en del av til neste år f.eks. ønsker å revidere tariffavtalen, eller innlede forhandlinger om enkelte punkter i tariffavtalen, må dere sørge for å skriftlig si opp tariffavtalen til revisjon, senest tre måneder før utløp, altså senest 30. september 2021.

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!