Hvilke konsekvenser kan det få hvis jeg har blitt forbigått fordi jeg er gravid?
Spørsmål: Jeg er jobbsøker og søkte for en stund siden på en stilling i en offentlig virksomhet. Forrige uke var jeg på intervju for stillingen.
Jeg er gravid og dette synes svært godt på magen min. I går fikk jeg tilbakemelding fra arbeidsplassen om at jeg ble innstilt som nummer to og dermed ikke fikk tilbud om jobben.
I ettertid har jeg fått greie på hvem som fikk tilbud om stillingen. Jeg vet at vedkommende har mye lavere utdannelse enn meg og i tillegg er nyutdannet. Jeg har derimot en mastergrad og syv års arbeidserfaring, og lurer på om jeg ble forbigått på bakgrunn av graviditeten.
Er det noe jeg kan gjøre for å sjekke ut dette? Hvilke følger kan det få dersom det viser seg at graviditeten er årsaken til at jeg ble forbigått?
Svar: Diskriminering på bakgrunn av blant annet graviditet er forbudt etter likestilling- og diskrimineringsloven (ldl.) § 29 jf. § 6. Med diskriminering menes "direkte eller indirekte forskjellsbehandling" jf. § 6 fjerde ledd.
Med direkte forskjellsbehandling menes at «en person behandles dårligere enn andre blir, har blitt eller ville blitt i en tilsvarende situasjon, på grunn av forhold som nevnt i § 6 første ledd, jf. ldl § 7.
Loven åpner unntaksvis opp for adgang til å forskjellsbehandle på grunn av graviditet der forskjellsbehandlingen er nødvendig for å beskytte kvinnen, fosteret eller barnet, eller av andre "åpenbare grunner", men blant annet ved ansettelser er forbudet mot forskjellsbehandling på grunn av graviditet, absolutt.
På bakgrunn av den informasjonen vi har fått, kan vi ikke vite om du rent faktisk er forbigått på bakgrunn av graviditet. Sannsynligheten for at diskriminering har funnet sted er imidlertid til stede. For å kunne ta en vurdering av om årsaken til at du ble innstilt som nummer to skyldes at du er gravid og dermed skal ut i fødselspermisjon etter hvert, eller om ansettelsen skyldes andre forhold, må du ha alle fakta på bordet.
Som en arbeidstaker som mener seg forbigått kan du kreve at arbeidsgiver skriftlig gir opplysninger om den som ble ansatt. Opplysningene du kan kreve utlevert er dokumentasjon på vedkommende sin utdannelse, praksis og andre klart konstaterbare kvalifikasjoner, jf. ldl. § 31.
Hvorvidt du rent faktisk har blitt forbigått kan være en krevende vurdering og må derfor avgjøres konkret ut ifra den aktuelle saken og de omstendigheter som foreligger. Det kan derfor være nyttig å få råd og veiledning før du eventuelt tar en slik sak videre.
Dersom du ønsker å forfølge et krav om diskriminering kan saken bringes inn for Diskrimineringsnemnda. Dersom det foreligger omstendigheter som gir "grunn til å tro" at diskriminering har skjedd", vil arbeidsgiver ha bevisbyrden for å sannsynliggjøre at diskriminering på grunnlag av graviditet likevel ikke har skjedd.
Behandlingen i Diskrimineringsnemnda er i utgangspunktet skriftlig, og man er ikke pliktig til å benytte advokat for å fremlegge sitt syn. Det kan likevel være fornuftig å benytte en advokat for å få frem dine synspunkter og argumenter på en hensiktsmessig måte.
I tillegg kan en advokat også sikre at du ikke fremsetter mangelfulle krav i saken. Dersom det konstateres brudd på forbudet mot diskriminering pga. graviditet, kan du kreve oppreisning og erstatning.
Har du spørsmål om arbeidsrett?
Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.
Les alle spørsmål og svar her!