Jeg er i dialog med et utenlandsk selskap jeg vurderer å ta arbeid for. De ønsker å engasjere meg som en selvstendig oppdragstaker/selvstendig næringsdrivende, og ikke faktisk ansette meg. 

Foto

nortonrsx/iStock

Hva burde jeg være oppmerksom på hvis jeg begynner som selvstendig næringsdrivende i et internasjonalt selskap?

Publisert: 8. juni 2021 kl 09.23
Oppdatert: 8. juni 2021 kl 09.23

Spørsmål: Jeg er i dialog med et utenlandsk selskap jeg vurderer å ta arbeid for. De ønsker å engasjere meg som en selvstendig oppdragstaker/selvstendig næringsdrivende, og ikke faktisk ansette meg. Dette henger sammen med at selskapet ikke er etablert i Norge, og jeg er den eneste personen fra Norge de ønsker å engasjere, i alle fall foreløpig.

Alt arbeid foregår digitalt, slik at jeg vil utføre alle mine arbeidsoppgaver hjemmefra, i Norge. Arbeidet vil være fulltid, og en løsning som er blitt diskutert, er at jeg lønnes gjennom at jeg fakturerer dem månedlig for arbeidet mitt, slik at de betaler fakturaer og slik sett ikke har meg på deres lønningsliste.

Mitt spørsmål er egentlig om dette høres ut som en mulig løsning, og om det eventuelt er ting jeg bør være særlig oppmerksom på dersom jeg går for denne løsningen. Jeg vil selvfølgelig måtte ordne det praktiske selv, med tanke på å etablere et enkeltpersonsforetak eller lignende, så det er ikke dette jeg lurer på i denne omgang.

Svar: For det første vil vi for ordens skyld nevne at du som selvstendig oppdragstaker/næringsdrivende ikke vil ha samme vern som en arbeidstaker har etter arbeidsmiljøloven. Du vil blant annet ikke ha det sterke stillingsvernet som følger av lovens kapittel 15 og reglene om arbeidstid vil ikke gjelde, for å nevne noen praktisk viktige eksempler.

Når det gjelder den aktuelle ordningen du har skissert ovenfor, antar vi at dette fra selskapets side blant annet handler om å søke å unngå at arbeidsgiverplikter etter norske regler gjøres gjeldende for dem, herunder å registrere seg i det norske arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret (Aa-registeret), betale arbeidsgiveravgift, med videre.

Det er riktig at selskapet ikke trenger å registrere seg i Norge dersom du utfører arbeid for dem som en tjeneste du fakturerer dem for. Likevel er det slik etter norske regler, at man ikke bare kan bestemme seg for å være selvstendig næringsdrivende – det er de reelle forhold som er avgjørende.

Det er Skatteetaten som foretar denne vurderingen, slik at de kan vurdere aktiviteten din og avgjøre hvorvidt du skulle vært arbeidstaker i stedet for næringsdrivende.

Saken fortsetter under annonsen

Ut ifra det du har forklart, virker det her som om dette selskapet vil være din eneste oppdragsgiver, og betale deg tilsvarende en fulltids stilling gjennom månedlige fakturaer. Dette vil være en sterk indikasjon på at Skatteetaten vil anse dette for å være et arbeidsforhold i praksis, slik at ordningen vil kunne bli gjenstand for såkalt gjennomskjæring.

Dette handler om Skatteetatens myndighet til å søke å forhindre at skatteytere og skattesubjekter omgår skattereglene. Konsekvensen av dette vil i så fall bli at alle arbeidsgiverplikter gjøres gjeldende overfor selskapet, herunder arbeidsgiveravgift, for hele perioden du har jobbet for dem.

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!