Har jeg rett til å endre arbeidsoppgavene til de ansatte?
Spørsmål: Den seneste tiden har det arbeidskraftsbehovet i min virksomhet skiftet retning, og jeg ønsker derfor å justere arbeidsoppgavene til en del av arbeidstakerne.
Det er ikke snakk om de største endringene, men jeg antar at enkelte arbeidstakere vil være misfornøyde med omveltingene dette medfører i deres arbeidshverdag.
Har jeg likevel rett til å gjennomføre slike endringer, eller er det begrensninger jeg må være oppmerksom på?
Svar: Arbeidsavtalen er utgangspunktet. Rettigheter og plikter som begge parter må forholde seg til etableres her, og danner på mange måter de ytre rammene for arbeidsforholdet. Innenfor rammene av arbeidsavtalen har arbeidsgiver likevel adgang til å styre, fordele og endre arbeidet. Denne muligheten til å gjennomføre ensidige endringer omtales gjerne som arbeidsgivers styringsrett.
Styringsretten er ikke lovfestet og følger av ulovfestet rett. Det er likevel klart at styringsretten er anerkjent som et selvstendig rettsgrunnlag. Styringsretten dekker et åpenbart behov, nemlig arbeidsgivers adgang til å disponere over ressurser på den måten som antas å gagne virksomheten og driften best mulig.
Eksempelvis kan det være behov for å fordele nye arbeidsoppgaver som kommer til, eller det kan bli nødvendig å omorganisere virksomheten for å være konkurransedyktige i markedet. Arbeidsgiver kan ikke være avskåret fra å tilpasse seg i slike situasjoner.
I praksis er styringsretten gjerne omtalt som arbeidsgivers mulighet til "å organisere, lede, kontrollere og fordele arbeidet" innenfor rammen av arbeidsforholdet.
Selv om arbeidsgiver har rett til å kontrollere og styre, kan man ikke frata arbeidstakerne all forutberegnelighet i arbeidshverdagen. Den nærmere rekkevidden av styringsretten beror på en helt konkret og skjønnsmessig vurdering av det aktuelle tilfellet. I denne vurderingen er det en rekke faktorer som spiller inn, herunder arbeidsavtalen, eventuelle stillingsinstrukser, praksis i virksomheten og rene rimelighetsbetraktninger.
Det avgjørende er hvorvidt arbeidstakerens arbeidsområde blir endret til noe vesentlig annet enn det som er avtalt og tidligere praktisert. Dersom endringene arbeidsgiver ønsker i realiteten medfører store omveltninger, er ikke dette noe arbeidstakere uten videre må finne seg i.
Slike markante endringer kan både skyldes at arbeidsoppgaver fratas, og at arbeidsoppgaver tillegges. Også fratakelse av ansvarsoppgaver kan være tilstrekkelig. I din konkrete situasjon må du derfor vurdere hvorvidt endringene medfører at arbeidstakere blir pålagt arbeidsoppgaver som er vesentlig annerledes enn det de ellers har jobbet med.
Dersom dette er tilfellet, og arbeidstakerne ikke samtykker, må endringene eventuelt skje gjennom en såkalt endringsoppsigelse. Dette krever at det foreligger et ordinært oppsigelsesgrunnlag, og at lovens fremgangsmåte med drøftingsmøte osv. følges. Jeg går ikke nærmere inn på denne problemstillingen nå, men gjør oppmerksom på muligheten dersom endringene ikke kan gjennomføres innenfor styringsretten.
Har du spørsmål om arbeidsrett?
Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.
Les alle spørsmål og svar her!