Illustrasjonsfoto.

Foto

fizkes/iStock

Diskrimineringsloven

Har en konsulent rett på samme lønn og arbeidstid som de ansatte?

Publisert: 9. juni 2021 kl 08.44
Oppdatert: 9. juni 2021 kl 08.44

Spørsmål: Vi har leid inn en konsulent (selvstendig oppdragstaker) til vårt firma, som skal jobbe hos oss en periode. Arbeidet vedkommende skal gjøre er ikke arbeid vi vanligvis gjør i vår virksomhet, men er et kortvarig behov som denne personen skal dekke.

Nå har konsulenten imidlertid gitt uttrykk for at han har krav på høyere betaling, og samme arbeidstidsordning som våre egne ansatte, med henvisning til likestillings- og diskrimineringsloven § 29. Har han rett i at han har krav på dette?

Svar: Likestillings- og diskrimineringsloven § 29 presiserer diskrimineringsforbudet i arbeidsforhold. I første ledd står det at forbudene i kapittel 2 (kapitlet der de generelle diskrimineringsforbudene fremkommer), gjelder alle sider av et arbeidsforhold, hvor eksempler på dette er listet opp i bokstav a til e.

Her er det antakelig bokstav d, "lønns- og arbeidsvilkår", som konsulenten sikter til. I § 29 andre ledd står nemlig at "første ledd gjelder tilsvarende for arbeidsgiveres valg og behandling av selvstendig næringsdrivende og innleide arbeidstakere".

Bestemmelsen kan derfor misforstås til å bety at selvstendig næringsdrivende har rett på samme lønns- og arbeidsvilkår som de ansatte i virksomheten. Dette er imidlertid ikke riktig forståelse.

Det § 29 bestemmer, er at selvstendig næringsdrivende og innleide arbeidstakere skal være beskyttet av diskrimineringsforbudene i lovens kapittel 2, på samme måte som virksomhetens ansatte, dersom de blir utsatt for diskriminering eller trakassering.

For eksempel, dersom konsulenten hadde vært avhengig av rullestol, og ble forskjellsbehandlet av oppdragsgiver på grunn av sin funksjonsnedsettelse, ville han vært beskyttet av diskrimineringsforbudet i likestillings- og diskrimineringsloven § 6.

Saken fortsetter under annonsen

Bestemmelsen gir altså ikke anvisning på likebehandling i arbeidsforholdet som sådan, og konsulenten har dermed ikke krav på samme lønn og arbeidstidsordning som virksomhetens ansatte.

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!