Garantiordningen for banklån til bedrifter gjeninnføres
Regjeringen har besluttet å gjeninnføre garantiordningen for banklån til bedrifter. Tiltaket må godkjennes av EFTAs overvåkningsorgan ESA.
– Selv om det norske kredittmarkedet fungerer godt, står enkelte næringer overfor særlige utfordringer den nærmeste tiden.
– Regjeringen vil stille opp for de bedriftene som trenger det, blant annet ved å gjeninnføre lånegarantiordningen, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i en pressemelding.
Garantiordningen for banklån til bedrifter ble etablert i mars 2020 og var åpen for nye lån til og med 31. oktober 2021.
Ordningen innebærer at staten garanterer for 90 prosent av beløpet i nye banklån til bedrifter som står overfor en akutt likviditetsmangel som følge av utbruddet av koronaviruset.
Den maksimale løpetiden for garanterte lån under ordningen er seks år, inkludert eventuelle forlengelser.
50 milliarder kroner
Lånegarantiordningen har vært lite brukt etter sommeren 2020, siden bedriftene har hatt tilgang på vanlige banklån og dermed ikke oppfylt vilkårene for lån under ordningen.
Gjeninnføringen må ses i lys av at enkelte deler av næringslivet blir særlig påvirket av de nye smitteverntiltakene, og kan ha grunnlag for å søke om garanterte lån.
Garantirammen for ordningen er fordelt på de enkelte bankene, som vurderer om lånesøkere oppfyller vilkårene og kan få lån.
Den samlede garantirammen er på 50 milliarder kroner, hvorav vel 11 milliarder kroner er i bruk i dag, ifølge tall fra Eksfin.
Små og mellomstore bedrifter
Regelverket for ordningen er gitt i lov om statlig garantiordning for lån til små og mellomstore bedrifter og forskrift til lov om statlig garantiordning for lån til små og mellomstore bedrifter.
Gjeninnføringen av ordningen må godkjennes av EFTAs overvåkningsorgan (ESA). Norske myndigheter har vært i kontakt med ESA, og det antas at ESA vil kunne behandle saken raskt.
Finansdepartementet vil fastsette forskriftsendringer om gjeninnføring av ordningen så snart ESA har truffet sitt vedtak.
Finansdepartementet tar sikte på at ordningen vil være åpen for nye lån frem til 30. juni 2022, med mindre utviklingen skulle tilsi at det bør lukkes tidligere.
Forlenger koronatiltak
Regjeringen forlenger en rekke koronaordninger ut februar og kommer med flere tiltak for å motvirke effekten av nye smitteverntiltak.
– Dette har to formål: Sikre folk som ikke kan jobbe på grunn av smitteverntiltakene, slik at de har en inntekt det går an å leve av – og sikre mer sosial rettferdighet, sier arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik.
Følgende koronaordninger skulle gjelde ut januar, men forlenges nå ut februar:
-
Kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere
-
Rett til dagpenger til ledige og permitterte, uavhengig av hvor lenge de har mottatt ytelsen
-
Perioden for AAP-mottakere som er avklart for arbeid
-
Forhøyet dagpengesats på 80 prosent kompensasjon for den delen av dagpengene som er under 3 ganger grunnbeløpet
-
Særreglene med dagpenger for lærlinger
-
En ledig kan jobbe opp til 60 prosent av vanlig arbeidstid før dagpengene bortfaller, mot normalt 50 prosent
Tiltak som gjeninnføres er:
-
Dagpengeretten for personer som har lav opptjening i 2021 sikres ved at kravet til tidligere inntekt for å få dagpenger settes ned fra 1,5 G til 0,75 G siste 12 måneder, eventuelt fra 3 G til 2,25 G siste 36 måneder
-
Kravet om at man må ha minst 50 prosent redusert arbeidstid for å få dagpenger lempes på, slik at man også har rett på dagpenger dersom man kun får arbeidstiden redusert med 40 prosent
-
Ordningen med dagpenger til lærlinger åpnes for nye tilfeller
-
Regjeringen vil sikre at Nav er i stand til å håndtere eventuelt økte henvendelser. Derfor forlenges hjemmelen til å forskuttere dagpenger ved behov
– En del av de bransjene som opplever begrensninger er restaurant og service, der vi vet at det er mange i deltidsstillinger og små stillingsbrøker. Vi vil ikke at de skal gå ut i ingenting, derfor senker vi inntektskravet for å få dagpenger, sier statsråden.
– Foreløpig gjelder disse tiltakene ut februar. Vi vurderer fortløpende om det trengs flere tiltak og har tett kontakt med partene i arbeidslivet om dette, sier Tajik.
I tillegg vil regjeringen åpne for unntak for aktivitetskrav for kvalifiseringsprogrammet og sosialstønad i tilfeller der covid19-pandemien gjør det vanskelig å gjennomføre aktivitetene.