Frafallet for langtidssyke økte under pandemien
En ny rapport fra faggruppen for IA-avtalen, viser nå at pandemien trolig har gitt høyere nivå på frafallet fra aktivt arbeidsforhold eller langtidssykefravær.
Ett av IA-avtalens mål er å redusere frafallet fra arbeidslivet fra nivået i 2018. Målt som andel av alle sysselsatte lønnstakere var dette frafallet på bare 0,61 prosent i 2020. Men det betyr også at rundt 1 av 3 som bli lenge borte fra jobben som følge av sykdom, ikke kommer tilbake.
Faggruppen måler en rekke indkatorer og er opptatt av at det er mange statistiske problemer knyttet til måling av frafallet fra arbeidslivet.
Næringer med høyt sykefravær, har også høyt frafall. Transport og lagring, tjenesteyting, helse og hotell- og reiseliv ligger øverst på listene, mens finans, kommunikasjon og olje- og gass ligger lavest.
Et lite unntak gjelder helse- og omsorg hvor en litt høyere andel langtidssyke kommer tilbake i jobb eller kombinerer jobb og trygd.
Kvinner har høyest frafall fra et aktivt arbeidsforhold, men kjønnsforskjellene er lavere enn for sykefraværet totalt.
Kort om funnene:
-
I 2020 satte koronaepidemien et sterkt preg på arbeidslivet. Pandemien påvirket aktørenes muligheter til å drive godt forebyggende arbeid og å jobbe systematisk og langsiktig med å redusere sykefraværet. Pandemien har også påvirket iverksettelsen av flere virkemidler i IA-arbeidet.
-
I denne rapporten brukes sesong-, influensa-, og koronajusterte tall i vurderingen av måloppnåelse, dvs. den justerte sykefraværsprosenten. Den justerte sykefraværsprosenten viste at den underliggende utviklingen i sykefraværet var om lag uendret i 2020. Fra 2018 til 2020 økte det justerte sykefraværet med 1,9 prosent.
-
Den ujusterte sykfraværsprosenten økte fra 5,8 prosent i 2019 til 6,2 prosent i 2020. Sykefraværet ble sterkt påvirket av koronapandemien.
-
Målt som andel av alle sysselsatte lønnstakere var frafallet fra aktivt arbeidsforhold etter langtidssykefravær 0,61 pst. i 2020. Pandemien har trolig gitt høyere nivå på frafall fra aktivt arbeidsforhold etter langtidssykefravær i 2020.
-
Antall nye mottakere av arbeidsavklaringspenger (AAP) og uføretrygd gir også informasjon om utviklingen i frafall. Flere startet å motta AAP i 2020. Antall nye mottakere av uføretrygd avtok kraftig i 2020. Nedgangen må ses i sammenheng med at varighet på AAP er forlenget under pandemien slik at færre har hatt overgang fra AAP til uføretrygd.
-
Andelen sysselsatte ble redusert for alle aldersgrupper i 2020.
-
Sammenliknet med arbeidstakere i Europa, er norske arbeidstakere blant dem som er aller mest fornøyd med forholdene på arbeidsplassen. Samtidig opppgav om lag 5 prosent av de sysselsatte i 2019 at de i løpet av det siste året har hatt et arbeidsrelatert fravær med varighet over 14 dager.