Folks handlevaner endret seg under pandemien. 

Foto
Varehandel i endring

Flere kunder etterspør bærekraft – netthandelen har kommet for å bli

Publisert: 9. november 2021 kl 13.54
Oppdatert: 11. november 2021 kl 11.23

Revisjons- og rådgivingsselskapet BDOs handelsundersøkelse for 2021 setter søkelyset på hvilke konsekvenser pandemien vil ha for varehandelen på lengre sikt. BDO har i løpet av august i år intervjuet rundt 100 CFO-er innen handelsbransjen om tidsaktuelle tema.

BDOs analyser er at bransjen må takle både nye og gamle utfordringer samtidig, når samfunnet nå¨har åpnet igjen.

Kundene krever bærekraft

Foto

Eivin Redbo, partner og bransjeleder for handel i BDO. 

Den tydeligste endringen er hvordan bransjen opplever kravene til bærekraft – både fra ansatte, leverandører og kunder.

84 prosent av de spurte opplever økt krav til bærekraft fra kunder, 63 prosent fra leverandører og 55 prosent fra egne ansatte.

− Jeg tror økt fokus på digitale møter og mindre reisevirksomhet under pandemien virker inn, i tillegg til det generelle fokuset på grønn omstilling både i politikken og i samfunnet ellers, sier Eivin Redbo, partner og bransjeleder for handel i BDO.

Saken fortsetter under annonsen

Netthandel

Kun 47 prosent av de spurte sier de ikke har nettbasert salg i det hele tatt i 2021, mot hele 71 prosent i fjor.

− Det er helt tydelig at mange nå tar steget ut og satser på nett, sier Redbo.

Med utfordringer som stengte butikker er det åpenbart hvorfor. Det som blir viktig fremover, mener han, er å utvikle solide strategier for hvordan man opprettholder denne kanalen nå når man er tilbake i butikk og kundene ikke lenger er «tvunget» over på nett.

I kjølvannet av økt nettvirksomhet, fokuserer bransjen også mer på IT-sikkerhet. 49 prosent av respondentene sier dette er noe som bekymrer dem, og det er opp fra 33 prosent i fjor. Eivin Redbo setter likevel spørsmålstegn ved at hele 51 prosent svarer at de i mindre grad eller ikke i det hele tatt er bekymret for IT-sikkerheten i sin bedrift.

Høy endringstakt

Eivin Redbo mener handelsbransjens største utfordring akkurat nå er selve endringstakten den står overfor.

Saken fortsetter under annonsen

− Dette er en bransje som allerede før pandemien var i stor endring. Da korona kom, kunne enkelte gi full gass, for eksempel på nettsalg, mens de som var avhengige av fysiske utsalgssteder opplevde full stopp.

Med gjenåpningen er mye snudd på hodet igjen, påpeker Redbo. På toppen av det hele må bransjen navigere gjennom det som allerede var hovedutfordringene før korona, som kjøpesenter-død, mange konkurser og økt global konkurranse. Når det gjelder bærekraft, mener Eivin Redbo i BDO at det også er et paradoks at kunder egentlig skal handle mindre mens bransjen stort sett er fokusert på vekst. 

− Men tross alle utfordringene ser det ut til at positiviteten i bransjen er tilbake. I 2019 svarte 92 prosent at de forventet økt eller lik omsetning som året før, og dette falt til 74 prosent i fjor. I år er tallet 85 prosent. Mange bransjen svarer også at de vil øke eller opprettholde investeringsnivået, hele ni av ti sier dette i år, mot litt over syv av ti i fjor, sier Eivin Rebo.

Handel på nett har fått en voldsom fart i pandemien. Her er det varige endringer.

Virke: 122 milliarder til julehandel

Foto

Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke

Bærekraft er viktigere for de under 29 år når de velger gaver, og den fysiske pakken er fortsatt førstevalget.

Saken fortsetter under annonsen

Ipsos har på oppdrag fra Virke spurt et representativt utvalg nordmenn om deres julegaveplaner. Undersøkelsen viser at det fremdeles er fysiske gaver som dominerer. 54 prosent vil kjøpe flere eller like mange varer som tidligere. Blant unge mellom 18-29 er det 19 prosent som sier de vil kjøpe flere opplevelser enn tidligere.

I årets to siste måneder er det ifølge Virke ventet at vi vil legge igjen 122 milliarder kroner i norske butikker og nettbutikker. Det er en nedgang på 3 prosent fra i fjor, men hele 12 prosent høyere enn normalåret 2019. 

– November og desember er viktige måneder for norsk handel, og selv om vi ser en liten nedgang fra unntaksåret 2020, så er det store summer vi skal bruke på årets julefeiring, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen.

Netthandelsveksten fortsetter, og ligger over 50 prosent høyere enn i 2019. Selv om vi handlet veldig mye på nettet i førjulen i fjor, ser Virke for seg en økning på 1 prosent fra i fjor.

– Handel på nett har fått en voldsom fart i pandemien. Her er det varige endringer. Dette er et bilde på den store omstillingen vi har vært gjennom, sier Ivar Horneland Kristensen.

Når Virke spør folk om de undersøker om en vare er produsert på bærekraftig vis, svarer et overveldende flertall nei. Men for de unge blir bærekraft stadig viktigere:  I aldersgruppen 18-29 år oppgir 29 prosent at de som regel undersøker om en vare er produsert på en bærekraftig måte.