Flere flyktninger i jobb eller utdanning etter endt introduksjonsprogram
Av de nær 8.200 som gikk ut av introduksjonsprogrammet for nyankomne innvandrere i 2018, var 66 prosent i arbeid eller utdanning ett år etter endt program. Året før var andelen 63 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Av dem som avsluttet introduksjonsprogrammet i 2018, var 48 prosent i arbeid et år etter. I dette tallet inngår 17 prosent kombinerte arbeid med utdanning. I tillegg var 17 prosent bare under utdanning. Til sammen utgjør dette 66 prosent.
Tallene viser at man ennå ikke har nådd det fastsatte målet for overgang til arbeid og utdanning. Fra og med 2010 har det vært en nasjonal målsetting at minst 70 prosent skal være i arbeid eller under utdanning innen ett år etter endt introduksjonsprogram.
Det er som tidligere år store forskjeller mellom menn og kvinner.
Målgruppen er for det obligatoriske introduksjonsprogrammet er hovedsakelig flyktninger og familiegjenforente med flyktninger. Målet med programmet er å gi deltakerne grunnleggende ferdigheter i norsk, gi grunnleggende innsikt i norsk samfunnsliv og forberede for deltakelse i utdanning og arbeid.
Store kjønnsforskjeller
Det er som tidligere år store forskjeller mellom menn og kvinner. 73 prosent av mennene var i arbeid og/eller utdanning ett år etter avsluttet introduksjonsprogram, mot bare 48 prosent av kvinnene Dette er en økning på 1 prosentpoeng for menn og ingen endring for kvinner.
Andelen menn blant dem som avsluttet introduksjonsprogrammet, økte fra 64 prosent i 2017 til hele 70 prosent i 2018. Dette bidrar til å forklare at den samlede andelen i arbeid og utdanning øker til 66 prosent.
Flere menn i jobb
Ser man bare på dem som er i jobb, er det også store kjønnsforskjeller, med nesten dobbelt så mange sysselsatte menn som kvinner. Blant mennene som gikk ut av introduksjonsprogrammet i 2018 var 57 prosent i jobb året etter, mot bare 29 prosent blant kvinnene.
I disse tallene er det henholdsvis 19 og 12 prosent som kombinerer arbeid og utdanning. Det er noen flere kvinner (20 prosent) enn menn (16 prosent) som bare er under utdanning.
På sosialhjelp og hjemme med barn
7 prosent av mennene og 8 prosent av kvinnene var registrert som ledige eller på tiltak. Andel med annen eller ukjent status er langt høyere blant kvinner (43 prosent) enn blant menn (19 prosent), viser SSBs tall.
Blant kvinner i denne kategorien er det i hovedsak mottakere av sosialhjelp, samt de med såkalt «ukjent status» som dominerer med henholdsvis 11 og 21 prosent.
Mange av dem med ukjent status er sannsynligvis hjemme med barn. I denne samlekategorien vil man også finne dem som deltar i grunnskoleopplæring, dersom de ikke i tillegg har en deltidsjobb, mottar kontantstøtte eller på annen måte inngår i noen av de overnevnte kategoriene, ifølge SSB.
Mange fra Syria
Av de nær 8.200 som avsluttet introduksjonsprogrammet i 2018, kom til sammen 7 av 10 fra Syria eller Eritrea. Av de 3.400 med bakgrunn fra Syria var 65 prosent i arbeid eller utdanning året etter endt introduksjonsprogram. Av de 2.300 fra Eritrea var 75 prosent i arbeid eller utdanning året etter.