SLÅR SKJEVT UT: Kutt i fribeløpet for uføre vil slå ulikt ut for personer i tilrettelagt arbeid. De med statlig tiltaksplass vil ikke bli berørt, men de med kommunal tiltaksplass vil bli rammet. (Illustrasjonsfoto)

Foto

lisegagne/iStock

ASVL

Fjerning av fribeløpet for uføre rammer skjevt

Publisert: 18. november 2021 kl 10.17
Oppdatert: 18. november 2021 kl 10.17

Reaksjonene har vært sterke på at Støre-regjeringen opprettholder Erna Solbergs forslag om å kutte ut friløpet uføre kan tjene før de får trekk i trygdeutbetalingene.

Fribeløpet er på 0,4 G (grunnbeløpet i folketrygden) og utgjør etter dagens satser 42.560 kroner. Går forslaget i statsbudsjettet igjennom, vil uføre i stedet få trekk i trygden fra første krone de tjener.

Nå advarer arbeidsgiverforeningen for vekst- og attføringsbedrifter, ASVL, om at forslaget vil få uheldige og urimelige utslag for uføre som jobber i tilrettelagt arbeid i deres medlemsbedrifter.

Rammer sårbare grupper

Uføre som deltar i det statlige arbeidsmarkedstiltaket varig tilrettelagt arbeid (VTA) har et unntak som gjør at de kan tjene opptil 1 G, i dag drøyt 106.000 kroner, uten å få trekk i trygdeutbetalingene. Dette unntaket foreslås opprettholdt.

Dette oppfattes som svært lite rettferdig når summene vi snakker om uansett er små.

I ASVLs medlemsbedrifter jobber også uføre som har tilrettelagte jobber i kommunal regi. De er ikke omfattet av dette unntaket og vil dermed å få trekk fra første krone dersom forslaget i statsbudsjettet går igjennom.

Saken fortsetter under annonsen

– Det betyr at to ansatte som står skulder til skulder i produksjonen, der den ene har kommunal tiltaksplass og den andre har statlig, ikke vil kunne tjene det samme ved siden av trygden, påpeker kommunikasjonssjef Flemming Trondsen i ASVL til Velferd.no.

– Dette oppfattes som svært lite rettferdig når summene vi snakker om uansett er små, og det rammer sårbare grupper, sier han.

I tillegg til at det fører til forskjeller mellom personer som gjør samme jobb, mener ASVL at avskaffelse av fribeløpet vil svekke insentivene til å jobbe for dem som blir berørt.

Foto

URO: Varselet om at fribeløpet for uføre kan forsvinne, har skapt uro:  – Vi får mange telefoner om dette hver dag, forteller kommunikasjonssjef Flemming Trondsen i ASVL. (Foto: ASVL)

Bonuslønn

Mange av dem det gjelder er personer med utviklingshemming, som mottar en liten bonuslønn ved siden av uføretrygden. Bonuslønnen er typisk på 30 kroner timen, eller om lag 50.000 kroner i året.

– Det er urimelig at de skal trekkes i lønn, sier Trondsen.

Saken fortsetter under annonsen

Også lærekandidater med særlig behov, som får opplæring i vekstbedrifter, vil bli berørt av endringen.

Trondsen anslår at om lag 700 ansatte i ASVLs medlemsbedrifter vil bli berørt hvis fribeløpet på 0,4 G forsvinner. Det vil også ramme et ukjent antall utviklingshemmede som deltar i produksjon på kommunale dagsentre.

Les også: Krass kritikk av kutt i fribeløp for uføre

Brev fra Nav skaper bekymring

I disse dager har Nav sendt ut et brev til samtlige mottakere av uføretrygd, der det varsles om at fribeløpet for uføre kan bli borte. Her er ikke unntaket for VTA-deltakere omtalt, og brevet har skapt stor uro blant dem, forteller Trondsen.

– Vi får mange telefoner om dette hver dag. De med statlig tiltaksplass kan beroliges med at dette ikke vil gjelde dem. Men de med kommunal tiltaksplass vil bli rammet, sier han.

Regjeringen burde rette opp i dette.

Saken fortsetter under annonsen

ASVL mener det bør gjøres endringer i bestemmelsen om unntaket som gir et fribeløp på 1G, slik at det ikke bare gjelder deltakere i det statlige VTA-tiltaket.

Organisasjonen mener at uføretrygdede som får utbetalinger fra forhåndsgodkjente tiltaksarrangører, kommunale tiltaksarrangører, eller som har bonuslønn fra liknende arbeidsforhold (for eksempel gjennom ordningen Helt Med) alle bør omfattes av unntaket som sier at de kan tjene inntil 1G ved siden av uføretrygden. 

– Regjeringen burde rette opp i dette, sier Flemming Trondsen.

Foto

URO: Varselet om at fribeløpet for uføre kan forsvinne, har skapt uro:  – Vi får mange telefoner om dette hver dag, forteller kommunikasjonssjef Flemming Trondsen i ASVL. (Foto: ASVL)

Statssekretær: Jobber med saken

Statssekretær Truls Wickholm i Arbeids- og sosialdepartementet har forståelse for bekymringen fra ASVL om forskjellsbehandling av ulike deltakere i tilrettelagt arbeid.

– Personer som har fått innvilget en varig tilrettelagt arbeidsplass fra Nav får med forslaget beholde dagens særregler, altså et fribeløp på 1 G og deretter ordinær reduksjon. Dette gjelder både VTA i skjermet virksomhet og i ordinært arbeidsliv. Arbeids- og sosialdepartementet varslet i lovforslag tidligere i høst at man vurderer om også personer i varig tilrettelagte arbeidsplasser i kommunal regi skal ha et fribeløp på 1 G, og dermed unntas for de nye reglene som er foreslått, sier Wickholm i en e-post til Velferd.no.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi ser at dette skillet mellom folk i kommunale og statlige tiltak kan virke urimelig. Derfor jobber vi nå med å få oversikt over hva som eventuelt må til for å gi de i kommunale tiltak et unntak som de i statlige tiltak har, forteller Wickholm.