Bildetekst

TID TIL FAMILIEN: Ønsket om mer tid til barnebarn og annen familie er en viktig motivasjon for danske seniorer som vil slutte å jobbe før de kan ta ut alderspensjon.

Foto

nd3000/iStock

Danmark

Fire av ti seniorer vil slutte å jobbe så fort de kan

Publisert: 22. mars 2021 kl 09.41
Oppdatert: 22. mars 2021 kl 17.50

De drømmer om mer fritid, mer tid til familie eller mer tid til å dyrke sine hobbyer. Derfor vil en stor andel av yrkesaktive dansker over 50 år forlate arbeidslivet så fort som mulig, ifølge en undersøkelse gjort for Mandag Morgen.

Undersøkelsen bygger på svar fra 12.700 yrkesaktive dansker over 50 år.

Seniorfridager og mulighet til å jobbe deltid kan få flere til å fortsette i jobben, men et stort mindretall er ikke lenger i stand til å klare jobbe, skriver Mandag Morgen i sin presentasjon av undersøkelsen.

Undersøkelsen er også omtalt på nettstedet A4 Arbejdsliv.

Ikke attraktivt nok

Ifølge Mandag Morgen viser undersøkelsen at arbeidslivet ikke er attraktivt nok for en stor del av de mest erfarne menneskene i arbeidslivet. Nesten fire av ti vil slutte å jobbe så snart de kan. De er ikke innstilt på vente med å gå av til de får rett til alderspensjon.

Vår undersøkelse viser at seniorene har svært forskjellige ønsker og behov.

Saken fortsetter under annonsen

Undersøkelsen viser en klar splittelse blant seniorer i synet på videre yrkeskarriere. Mens mange vil forlate arbeidslivet så raskt som mulig, vil nesten like mange fortsette å jobbe også etter at de har mulighet til å gå av med pensjon.

– Vår undersøkelse viser at seniorene har svært forskjellige ønsker og behov, både i forhold til når de vil trekke seg tilbake og hvilke årsaker som ligger bak, sier professor Lars Louis Anders ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, som står bak undersøkelsen.

Blant dem som ønsker å slutte å jobbe, sier om lag halvparten (49 prosent) at det handler om frihet til selv å bestemme hva de skal gjøre. Nesten like mange sier at de ønsker å ha mer tid til familie og barnebarn, mens 46 prosent ønsker å ha mer tid til å dyrke sine fritidsinteresser.

Mange orker ikke å jobbe

Ønsket om mer fritid og tid til familie og hobbyer er imidlertid ikke den eneste drivkraften bak ønsket å slutte å jobbe. For mange handler det ganske enkelt om at arbeidslivet er for tøft.

Hele 30 prosent av seniorene i undersøkelsen sier at de ikke lenger orker å jobbe. Det er en klar økning siden 2018, da 25 prosent svarte dette i en tilsvarende undersøkelse.

Deltakerne i undersøkelsen er spurt om hva som kan gjøre at de vil stå lenger i jobb. Omtrent halvparten sier at bedre muligheter for å jobbe deltid kan være avgjørende. Mange trekker også fram seniorfridager og en bedretilrettelegging av arbeidstiden.

Saken fortsetter under annonsen

Bedrifter må være veldig oppmerksomme på at det er konkurranse om seniorene.

Konkurranse om seniorene

Andre pensjonsordninger enn alderspensjon gjør at stadig flere har råd til å gå av med pensjon før den vedtatte grensen for alderspensjon, påpeker programsjef Jesper Fischer i Danmarks største pensjonsselskap, PFA.

– Bedrifter må være veldig oppmerksomme på at det er konkurranse om seniorene. Det er ikke andre bedrifter det handler om, men muligheten for frihet og tid for familie eller interesser. Jeg mener man også bør huske på at flere og flere har en god pensjonsordning og derfor har muligheten til å slutte tidligere, sier Fischer til Mandag Morgen.