Foto

Ideen til Teodor Heggelund begynte sakte men sikkert å utforme seg allerede i 2015 da han oppdaget hvor vanskelig det som ingeniør var å samhandle i team ved hjelp av teknologiverktøy.

Frihet under ansvar

Får jobbe med egen startup i arbeidstiden

Publisert: 9. september 2021 kl 14.53
Oppdatert: 13. september 2021 kl 08.09

Ledelsen i konsulent- og innovasjonsselskapet Iterate oppfordrer aktivt sine ansatte om å forfølge egne ideer og prosjekter i arbeidstiden. Blir ideen realisert og utviklet til et nytt selskap, får de ansatte eierskap i det de skaper.

– Det er ikke slik at jeg jobber dag, natt og ettermiddager med noe som jeg ikke vil ha eierskap til når det blir realisert, sier teknolog og innovatør Teodor Heggelund.

Han har jobbet i selskapet i to år. I løpet av de første månedene i ny jobb holdt han en lyntale på et morgenmøte om et prosjekt han drømte om å realisere. Ideen handlet om problemstillinger knyttet til ingeniørbransjen.

Etter møtet kastet en håndfull kollegaer seg på ideen. To år senere er Heggelund, sammen med en kollega klare for å offisielt etablere selskapet, fordele eierandeler og søke investorkroner.

Ingen rapportering

Ansatte i Iterate trenger ikke forklare til ledelsen hva de bruker tiden på mens de har såkalt «Iterate tid» hvor de jobber med egne prosjekter.

Noen bruker tiden på å lære seg nye ting, bygge kompetanse i de fagene de trenger, eller de starter med en ide som kan utvikle seg til en ny bedrift.  

Saken fortsetter under annonsen

Ideen til Heggelund begynte sakte men sikkert å utforme seg allerede i 2015 da han oppdaget hvor vanskelig det som ingeniør var å samhandle i team ved hjelp av teknologiverktøy.

– Det irriterte meg at programmene ikke var lagt til rette for samarbeid. Erfaringsutveksling ble tungvint på den måten programmene var lagt opp.

Nå har han, sammen med teamet i Iterate jobbet med å skape et fleksibelt samhandlingsverktøy for å skape bedre arbeidsflyt blant de som jobber med ingeniørfag. Målet er at teamet som jobber sammen skal fungerer best mulig.

Verktøykassen ble testet ut på ingeniører som jobbet med beregninger før sommeren.

– Det er en verktøykasse og en prosjektplattform for å jobbe med ingeniørfaglige utfordringer. Våre verktøy skal gjøre denne jobben til ingeniørene enklere. Samhandling vil bli en del av denne verktøykassen.

Overgangsfase

Til vanlig bruker Heggelund opp mot 100 prosent av arbeidstiden på konsulentoppdrag som han får gjennom jobben. Men nå begynner hans eget prosjekt å kreve mer tid og ressurser.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi har nå to potensielle eksterne partnere som det er viktig at vi setter av tid til å samarbeide med, og da er det dumt at jeg på dagtid jobber med andre ting og ikke kan ta møter.

Likevel synes han det er interessant å se hvor mange som er villige til å ta møter med duoen på kveldstid. Nå har de bedt ledelsen om mer tid for å forfølge sitt eget prosjekt.

– I bunn og grunn trenger vi ikke be ledelsen om tillatelse til å gjøre noe. De har kontroll på budsjettene og hvilke muligheter vi har. Det er forskjell på å dedikere ressurser til noe og det å ville gjøre noe. Ledelsen kan gi oss visst mye tid og se hva vi får gjort med den tiden.

Spør om hjelp

De ulike innovasjonsteamene oppsøker ledelsen eller kollegaer dersom de står fast med prosjektene sine og trenger råd, hjelp eller veiledning.

– Det kan for eksempel være snakk om produktutvikling. Hvordan går man fram når man skal snakke med kunder om hva det er man har laget og hvordan det fungerer. Mye av tiden går til å utforme spørsmålene og finne ut hva vi trenger råd til.

Hver ansatt får ti timer i måneden til å jobbe med egne prosjekter eller tilegne seg ny kompetanse. Trenger man mer tid, er det mange som går den ekstra mila på fritiden.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er naturlig. Skal man få noe ut på markedet, må man selv ha nok tro på produktet til å legge inn den tiden som trengs.

– Hvordan er det å skulle lede seg selv i slike prosjekter?

– Jeg synes det går veldig fint og liker å jobbe med problemstillinger jeg er motivert og engasjert i. Hvilke problemer vi burde prøve å løse og jobbe med, ikke bare hvordan vi skal løse problemer. Det irriterer meg stor de gangene jeg blir satt til å løse mange problemer uten at jeg vet hvordan de skal brukes.

– Er det fare for at man utnytter den friheten man får på en slik arbeidsplass?

– I dette prosjektet faller det meste av ansvaret for fremdriften på meg. Hadde jeg kastet bort de ekstra timene jeg får i arbeidstiden, ville prosjektet vært døfødt. For meg er det mer meningsfylt å kunne styre hva det er jeg leverer.

– Jeg hadde ikke trivdes med å gjøre minst mulig i løpet av en arbeidsdag. Da hadde jeg lurt på hva i verden jeg drev med i den arbeidstiden og hadde heller lurt på hvorfor jeg ikke jobbet med noe jeg faktisk ville gjøre.  

Stjele ideer

Saken fortsetter under annonsen

Når man starter å jobbe på en ide som skal bli et nytt selskap, er det naturlig å tenke på eierstruktur og eierandeler tidlig. Slik operer ikke Iterate.

Et prinsipp er at de som jobber med ideen skal jobbe sammen over tid før de begynner å lage formelle avtaler.

Prosjektet til Heggelund er ikke enda formelt blitt et selskap enda, men han og partneren har en muntlig avtale om å fordele eierandelen 50/50. Når de formelt er et selskap, er det enklere å søke penger fra Innovasjon Norge og investorer.

– Det er mer interessant for meg å gå videre med å se om problemet kan løses enn å søke finansiell støtte med kun en beskrivelse av hva vi ønsker å gjøre.

– Var du noen gang redd for at noen skulle stjele ideen din siden eierstrukturen har tatt så pass lang tid å få på plass?

– Jeg tenkte litt på det i starten. Det handler om kulturen på arbeidsplassen. Jeg vurderte risikoen om at prosjektet ikke ble noe av som større enn risikoen for at noen skulle stjele ideen og ta den videre selv.