En ny undersøkelse fra Arbeidstilsynet viser at få unge arbeidstakere kjenner regelverket godt nok.

Foto

AleksandarNakic/iStock

Undersøkelse

Få unge kjenner reglene for arbeidstid

Publisert: 26. august 2021 kl 09.31
Oppdatert: 26. august 2021 kl 11.27

Reglene for arbeidstid, overtid, mertid, pauser og fritid er kompliserte. En ny undersøkelse fra Arbeidstilsynet viser at få unge arbeidstakere kjenner regelverket godt nok.

Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Hans Gjermund Gauslaa tror ikke de unge er alene om å mangle oversikt over regelverket.

– Mange HR-ansatte og ledere har nok også for lav kompetanse på dette området. Noe av grunnen til det er at arbeidsmiljøloven har flere regler om arbeidstid som må ses i sammenheng. Det er heller ingen tvil om at enkelte av disse bestemmelsene er kompliserte, sier Gauslaa i en melding. 

Kan få fengselsstraff

Undersøkelsen fra Arbeidstilsynet viser at bare fire av ti arbeidstakere mellom 18 og 26 år vet for eksempel når de kan ta pause, og tre av ti kjenner til hvor mye de skal ha i overtidsbetaling.

Arbeidstilsynet ser alvorlig på brudd på arbeidstidsbestemmelsene, og i 2015 skjerpet regjeringen strafferammene for brudd på arbeidsmiljøloven.

– Vi har sett at retten har idømt fengselsstraff for brudd på arbeidstidsbestemmelsene, noe som er et tydelig signal på brudd på arbeidstidsbestemmelsene sees på som alvorlig, også når ansatte frivillig jobber for mye overtid.

Saken fortsetter under annonsen

– Derfor er det også viktig at ledere og HR har god kunnskap om arbeidstidsbestemmelsene, slik at man er sikker på å holde seg innenfor regelverket, sier Gauslaa i Simployer.