Erna Solberg holdt et digitalt møte med representanter for seks norske gründerbedrifter tirsdag formiddag. 

Erna Solberg møtte gründer-bedrifter

Oppstartsbedrifter etterlyser gründervisum

Publisert: 23. februar 2021 kl 15.04
Oppdatert: 23. februar 2021 kl 15.15

Dette kom fram i et digitalt møte statsminister Erna Solberg hadde med representanter for et knippe norsk gründerbedrifter tirsdag formiddag.

Møtet kom i stand etter at Solberg for noen uker siden ba om innspill til navn på bedrifter som kunne fortelle litt om fordeler og bakdeler med gründerlivet. Responsen var stor, og tirsdag formiddag var seks bedrifter fra ulike deler av landet invitert til å dele sine tanker om korona, gründerlivet generelt og om det offentlige virkemiddelapparatet spesielt.

Felles for alle bedriftene er at de gjennom innovasjon og satsing har lykkes godt, også gjennom den krevende økonomiske situasjonen det siste året.

De seks bedriftene som fikk møte statsministeren digitalt er Airthings (Oslo), Antler (Oslo), Rayvn (Bergen), Sandtools (Grimstad), Sodvin (Kyrkseterøra) og TicketCo (Bergen).

Uvurderlig støtte

Et fellestrekk ved de seks utvalgte gründerbedriftene var at det offentlige er mye bedre enn sitt rykte. Alle hadde mange godord om både Innovasjon Norge, Forskningsrådet, Skattefunn og offentlige såkornfond.

Men da Solberg spør om hva som kunne vært bedre med virkemiddelapparatet er det et par ting som går igjen:

Saken fortsetter under annonsen

Det bør bli enklere for utenlandske gründere å etablere seg i Norge, det bør gjøres noe med opsjonsbeskatningen og inngangsporten til de ulike delene av virkemiddelapparatet bør bli lettere tilgjengelig.

«Gründervisum»

Anne Tutar fra Airthings – som er et nyetablert ventureselskap som finansiere oppstartsbedrifter – foreslår et eget «gründervisum», som gjør det enklere for gründere med gode ideer å etalere seg her til lands.

− Vi kan tiltrekke oss folk fra hele verden til å starte virksomhet her i landet, men det er vanskelig, særlig for folk utenfor EØS-områpdet, sier Tutar, og kommer med et eksempel:

− Vi har bidratt til at en kanadier har startet virksomhet i Norge. Han er utrolig kompetent og har et stort engasjement. Heldigvis er han gift med en danske og bodde allerede i Danmark. Han hadde ikke kunne komme hit, om han ikke allerede hadde hatt opphold i Danmark. Nå har han tatt med seg familien sin og startet som gründer i Norge, forteller Tutar. – Et gründervisum, som de har i flere andre land, vil gjøre slike etableringer enklere, mener hun.

Andre etterlyser flere insentiver ved å investere i oppstart. Altså at det gis en form for skatterabatt for investorer som setter penger i oppstartsbedrifter.  Det vil gjøre det enklere å satse. Dessuten ønsker flere at opsjonsbeskatningen blir fjernet eller redusert kraftig. Mange oppstartsbedrifter har «dårlig råd», og da kunne bruk av opsjoner gjort det enklere å ansette folk.

Andre etterlyste en sentral portal og et «eget sted» hvor det er enklere å finne fram i virkemiddelapparatet. Mange gründere sliter med å finne fram til de ordningene som faktisk finnes.

Saken fortsetter under annonsen

Erna Solberg kunne ikke love mye på møtet, men hun lovte å ta innspillene med seg videre.

Hun sa at regjeringen faktisk jobber med å gjøre det enklere å finne veien gjennom virkemiddelapparatet. Og ikke bare når det kommer til å søke om penger, men også bistand til å håndtere ting som avgifter og skatt.

− Dette jobber vi med. Og vi tenker på hvordan vi kan samordne disse tingene bedre i det offentlige, sier Solberg.

Når det gjelder spørsmålet om gründervisum, er dette noe lettere sagt enn gjort, selv om statsministeren likte ideen.

− Alle ser at vi trenger gründertalenter i Norge. Utfordringen er å sette grensene for hvem som kan komme uten å være diskriminerende. Hvordan skal vi lage reglene? Hva skal til? Holder det å si at man skal starte restaurant? Nei… Men hva da med en Michelin-restaurant? Det er vanskelige grenseganger, sier Erna Solberg, og legger til:  

− Men det er faktisk blitt enklere å komme inn som ekspert med spesialkompetanse også for folk utenfor EU. Men det tar noe tid.

Disse møtte statsministeren

Saken fortsetter under annonsen

Litt om de ulike selskapene som fikk møte statsministeren:

Airthings lager instrumenter som måler luftkvalitet og har utviklet en enkel og brukervennlig radonmåler.

Antler er et venturekapitalselskap som har gjort 14 investeringer i Norge i 2020 og har jobbet med 150 gründere. Satser på å investere i 14 til i 2021. Jobber med oppstartsvirksomheter i tidlig fase, og er aktive med selv å lete etter gode grundere.

Rayvn har laget et eget krisehåndteringsverktøy som kan brukes i alle bransjer og som skal være svært enkelt i bruk, slik at «alle» kan bruke det når krisen inntreffer. Verktøyet er allerde solgt til 20 land, og selskapet vokser fort.

Sandtools utvikler fysiske, helsefremmende verktøy til bygg og anleggsbransjen. De har laget et «intelligent håndverktøy» for oppretting av flater/underlag, som gjør at arbeiderne slipper å krype på knærne på alle typer underlag for å gjøre de siste manuelle avrettingene som maskinene ikke kan gjøre. Produktet er utviklet i samarbeid med bransjen, er nå i produksjon og kommer i mai en gang.

Sodvin var opprinnelig et tradisjonelt e-verk, som har fusjonert ut el-nettetsitt og 150 millioner i nye virksomheter de siste tre årene. Satser nå mer globalt som et infrastrukturselskap som bygger bredbånd (fortsetter å bygge ut bredbånd der Telenor og Telia stopper), driver skytjenester og drifter mange slags IKT-systemer, som medlemssystemer for eksempel. Har også startet med eget system for mer effektiv energibruk − en slags virtuell energiveileder.

TicketCo jobber med betalingssystemer og -løsninger for arrangementer og events. Fikk en «hard stopp» i mars, da hele livsgrunnlaget – konserter og arrangementer − stoppet helt opp. Startet så opp med digitale arrangementer. Plutselig ringte de fra Royal Albert Hall i London … Og i dag  er TicketCo markedsleder på digitale arrangementer i England.

Saken fortsetter under annonsen