– En selvfølge at kvinner skal jobbe og at menn skal bidra hjemme
Forsker Ragni Hege Kitterød ved Institutt for samfunnsforskning forklarer i en melding at man ser økende polarisering i befolkningens holdninger til likestilling i en rekke land.
Sammen med Mari Teigen har hun skrevet rapporten «Feminisme og holdninger til likestilling – tendenser til polarisering?». Målet var å finne ut om antifeministiske holdninger og skepsis mot likestilling har fått fotfeste i den norske befolkningen.
Det står likevel bedre til med holdninger til likestilling i Norge enn i andre land.
– Det som skiller Norge og Skandinavia fra en rekke andre land er at man har en god fordeling av rettigheter og ressurser, sier fagdirektør for kjønn i Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO), Taran Knudstad.
Mindre marginalisering og færre som faller utenfor samfunnet enn i andre land, gjør dermed at Norge er mindre polarisert, forklarer Knudstad.
Nasjonalkonservativ ideologi
I Øst-Europa, men også i USA og Sør-Amerika, ser man økende oppslutning om nasjonalkonservativ ideologi og antifeminisme.
Der innfører de LHBT-frie soner, og mange er mot selvbestemt abort og seksualundervisning i skolen, skriver Kitterød og Teigen i rapporten.
Veien mot et likestilt samfunn er dermed ikke nødvendigvis så friksjonsfri som man kanskje hadde trodd, ifølge forskerne.
Basert på funnene i undersøkelsene er forskerne klare i sin konklusjon: Det er ingen tegn til polarisering i likestillingsspørsmål Norge.
– Det er blitt høyere oppslutning om likestilling og mindre spredning i befolkningens holdninger. Men det er fortsatt forskjeller mellom grupper, og kvinner slutter mer opp om likestilte familieroller enn menn.
Yngre mer positive til likestilling
Både utdanning, kjønn og alder har fått mindre å si for hvorvidt man for eksempel støtter opp om likestilte familieroller.
– Det er mindre forskjeller mellom aldersgrupper enn før, men yngre er fortsatt litt mer positive til likestilling enn eldre.
– Det er også en viss forskjell mellom Oslo og resten av landet. Det gjelder også etter at vi har justert for utdanningsnivå og en del andre forhold. Vi vet ikke hva det kommer av, men det kan være Oslo-familier praktiserer mer likedeling hjemme.
Likestilte familieroller
De fleste som forsker på holdninger til likestilling ser at oppslutningen om likestilte familieroller er høyere i nordiske land enn i de fleste andre land, forteller Kitterød.
– Noe av forklaringen på dette ligger trolig i at familiepolitikken de siste tiårene har lagt til rette for at kvinner skal kunne jobbe også mens de har små barn, og for at menn skal delta mer hjemme.
Blant annet har det vært en omfattende barnehageutbygging, den betalte foreldrepermisjonen er blitt lengre og det er innført en fedrekvote i permisjonen.
– For mange av de spørsmålene vi ser på, var det større spredning i befolkningens holdninger tidligere. For eksempel var det på 1990-tallet fremdeles mange som mente at mor bør være hjemme når barna er under skolealder, men de færreste er i dag motstandere av at mor jobber mens barna er små.