HELSEPLAGER PÅ JOBBEN: Trøtthet og andre jobbrelaterte helseplager er utbredt blant kvinner i helsesektoren. Koronapandemien har bidratt til en økning i slike helseplager.

Foto

insta_photos/iStock

 

Sverige

Én av tre opplevde helseplager knyttet til jobben i fjor

Publisert: 6. september 2021 kl 10.27
Oppdatert: 6. september 2021 kl 10.30

Om lag én av tre sysselsatte i Sverige, 32 prosent, rapporterte om en eller annen form for jobbrelaterte helseplager i fjor. Det er en økning fra to år tidligere, da 28 prosent rapporterte om slike plager, viser en undersøkelse fra det svenske Arbetsmiljöverket.

Høy arbeidsbelastning og ubekvemme arbeidsstillinger, langvarig stillesitting og krevende kontakter med kunder og pasienter er de vanligste årsakene til jobbrelaterte helseplager.

– For høy arbeidsbelastning er den faktoren som stikker seg ut, og det må arbeidsgivere ta på alvor, sier Ann Ponton Klevestedt, som er enhetssjef for statistikk og analyse i Arbetsmiljöverket.

– Trøtthet sammen med fysisk smerte eller verk er de vanligst forekommende plagene som følge av arbeidet, uansett kjønn, alder eller inntekt, sier Klevestedt i en pressemelding.

Uro og angst blant unge

Helseplager forårsaket av uro eller angst, og symptomer på depresjon eller utmattelsessyndrom er særlig utbredt blant sysselsatte under 50 år. I denne aldersgruppen er jobbrelaterte helseplager knyttet til angst og uro i halvparten av tilfellene.

Klevestedt tror dette kan ha sammenheng med en livssituasjon der man vil satse på arbeidet samtidig som man vil satse på familielivet.

Saken fortsetter under annonsen

Mest utbredt blant kvinner

Kvinner opplever hyppigere jobbrelaterte helseplager enn menn. 37 prosent av kvinnene oppgir at de opplevde slike helseplager i fjor, mot 27 prosent av mennene.

Helseplager knyttet til jobben er særlig utbredt innen helse-, omsorg og utdanning. Det er også mange med slike helseplager i bygg- og anleggsbransjen.

Yrker med høy andel ansatte med jobbrelaterte helseplager er blant annet sykepleiere og hjelpepleiere, grunnskolelærere og førskolelærere, samt snekkere, murere og anleggsarbeidere.

Knyttet til koronapandemien

Koronapandemien har bidratt til økningen i jobbrelaterte helseplager, ifølge generaldirektør Erna Zelmin-Ekenhem i Arbetsmiljöverket.

– Tallene innebærer dessverre en fortsatt økning av den opplevde uhelsen sammenlignet med undersøkelsen fra 2018. Framfor alt er det flere kvinner innen helse og omsorg som opplever helserelaterte plager. Det er ikke overraskende med tanke på de effektene pandemien har hatt i disse bransjene, sier Zelmin-Ekenhem.

Saken fortsetter under annonsen

– Opplevelser av arbeidsrelaterte plager må ses som en varselklokke om at det finnes forhold i arbeidslivet som arbeidsgivere faktisk må arbeide enda mer aktivt med. Det er viktig å forebygge alt fra fysiske plager til plager forårsaket av sosiale eller organisatoriske faktorer i virksomhetene, sier hun.

Join: