Per Henrik Stenstrøm håper leseren får mindre irriterende kollegaer på jobben etter at de har lest boka hans «Irriterende kolleger - slik takler du dem».
Foto
Magne Risnes
Ny bok om jobbrelasjoner

– Du får slippe inn i hodet på kollegene som irriterer deg

Publisert: 25. februar 2021 kl 08.00
Oppdatert: 25. februar 2021 kl 09.32

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– To av fem misliker kollegene sine og mange irriterer seg såpass mye over kollegene sine at det går ut over arbeidshverdagen. Samtidig har hver enkelt medarbeider et individuelt ansvar for å samarbeide best mulig med alle på jobben - også de du ikke liker. Derfor har jeg skrevet en overlevelsesbok for det brutale arbeidslivet. Slik at man kan se «de andre» med nye øyne.

Hva er de viktigste poengene i boken?

– Boka er en bruksanvisning på de som ikke er som deg selv. Du får slippe inn i hodet på kollegene som irriterer deg og får se verden med deres øyne. Jeg håper alle som leser boka oppdager at de fleste irriterende kollegene ikke er håpløse. Bare annerledes med mange gode kvaliteter. Ikke som deg og meg. Heldigvis.

Hvilke nye synspunkter eller teorier presenteres?

– Boka inneholder mange eksempler fra norsk arbeidsliv som vil gi leseren noen aha-opplevelser. Men den som tror at dette er en verktøybok for å forandre andre mennesker, blir skuffet. Det er jo noen som tenker at «hvis jeg skal få det bra på jobben, så må alle andre skjerpe seg». Det handler om å bli glad i annerledeshet og ikke minst finne ut hva andre irriterer seg over ved deg også. Noen kjøper kanskje boka fordi det er DU som er den irriterende kollegaen.

Saken fortsetter under annonsen

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Den eneste utfordringen var å velge bort noen av historiene jeg ville fortelle. Jeg måtte rett og slett «kille en god del darlings».

Hva vil du oppnå med boken?

– Jeg håper noen opplever at de har snudd i synet på en irriterende kollega og kanskje blitt glad i vedkommende. Og at ledere og HR-representanter kan si at boka har bidratt til et bedre arbeidsmiljø.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest boken?

– Jeg håper leseren tenker at det ikke finnes så mange irriterende kolleger, men at det finnes en hel del mennesker som ikke er akkurat som oss selv. Heldigvis. Folk som har en litt lengre bruksanvisning. Hvis leseren opplevde at han hadde 10 irriterende kolleger da han startet å lese boken, så håper jeg at leseren nå bare har tre som irriterer. Kanskje ingen.

Hva gjorde at du fikk lyst til å sette i gang med et så stort prosjekt som å skrive en bok?

Saken fortsetter under annonsen

– Etter å ha jobbet som foredragsholder og rådgiver innenfor kommunikasjon og ledelse i mange år, hadde jeg etter hvert samlet så mange historier fra arbeidsplasser at det ikke var plass til dem i foredragene jeg holdt. Foredragene ble litt lengre for hver gang, og jeg forsto at erfaringen med irriterende kolleger måtte samles i en bok.

– Dessuten oppdaget jeg at det nesten ikke finnes bøker som belyser de brysomme forskjellene kolleger imellom. Det finnes mange lederbøker, men nesten ingen for medarbeidere.

Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Erna er min drømmeleser. Tenk deg den jobben hun har som leder av regjeringen. Hun må være balansekunstner for å få et så broket kollegium til å jobbe sammen – tross mange sprikende agendaer.

Foto
Stenstørm sier Erna Solberg er hans drømmeleser. Foto: Magne Risnes

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?

– Jeg likte boka «Klok på følelser – det følelsene prøver å fortelle deg». En lettlest bok om noe som påvirker oss hver dag gjennom hele livet. Vi må bli kjent med våre egne følelser og ikke minst ta ansvar for vår egen irritasjon.

Saken fortsetter under annonsen

Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?

– Jørn Lier Horst - fantastiske bøker og en inspirator. Men mest fordi han oppfordret meg til å skrive min bok.

Hvor henter du informasjonen om nye bøker fra?

– Litt overalt, men gjerne anbefalinger fra venner og kolleger.

Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?

– Jeg holder mye foredrag om hjemmekontorets kollegatyper og det viktigste jeg har lært er at folk ser totalt ulikt på hjemmekontor. Noen hater det, mens andre elsker det! Det er det største problemet og det vil påvirke det NYE arbeidslivet etter korona også. Arbeidsmiljøet settes på prøve.

Hvis du måtte velge?
 

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Skavlan – Lindmo

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

 

Saken fortsetter under annonsen

 

Per Henrik Stenstrøm (55)
søn 20.02.2022 23:47
  • Yrke: Foredragsholder og rådgiver // Kommunikasjon og ledelse
  • Utdannelse: Medialinjen i Volda
  • Bosted: Lommedalen i Bærum
  • Aktuell med: «Irriterende kolleger - slik takler du dem»
  • Forlag: Strawberry Publishing
  • Antall sider: 239