Doblet ledighet for utsatte arbeidssøkere
Arbeidsledigheten har doblet seg siden før koronakrisa blant unge, innvandrere, folk uten utdanning og dem som har kort tid igjen på dagpenger, skriver Klassekampen.
Det Nav omtaler som «utsatte arbeidssøkere» har økt fra 73.900 før koronapandemien til 140.000 i mars i år.
Mange av dem er permittert eller har stått lenge utenfor arbeidslivet. Mange er i næringer spesielt rammet av smitteverntiltakene, som varehandel og reiseliv.
– Jeg frykter at utenforskapet i samfunnet vårt skal øke, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte til Klassekampen.
– Det vi er mest bekymret for, er at den høye ledigheten biter seg fast. Da er det de sårbare som vil slite mest. De har hardere konkurranse og står lengre utenfor nå, sier han.
Utsatte grupper
I gruppen med utsatte arbeidssøkere inkluderer Nav:
- Innvandrere fra land utenfor EØS.
- Folk uten fullført videregående skole.
- De som har under seks måneder igjen med dagpenger.
Faktorer som lav eller ingen utdanning, svake norskkunnskaper eller hull i cv-en gjør det ikke lettere å få napp når det er mange om beinet og få jobber som ikke krever utdannelse, skriver Klassekampen.
– Jo flere det er i denne gruppa, jo flere er det å konkurrere med, og jo vanskeligere er det å komme tilbake i ordinært arbeid, sier statistikksjef Ulf Andersen i Nav til avisen.
Mange arbeidsledige har mindre enn seks måneder igjen av dagpengeperioden, og når retten til dagpenger utløper må de skaffe seg inntekt på andre måter.
– Alle vil ikke havne på sosialhjelp, noen har en partner som kan brødfø dem, og for en del kan det være aktuelt med arbeidsavklaringspenger. Det vil være individuelt for hver enkelt, sier Andersen.