Bedre utforming av arbeidsplassen kan få psykisk syke tilbake i jobb
Mildere psykiske lidelser som angst og depresjon er en vanlig årsak til sykefravær og uførepensjonering. Men en bedre fysisk utforming arbeidsplassen kan motvirke at arbeidstakere med psykiske lidelser faller ut av arbeidslivet, viser en ny rapport fra Sintef.
Forskerne bak rapporten har undersøkt aspekter ved det fysiske miljøet på kontorarbeidsplasser som kan gjøre det lettere for mennesker med psykiske lidelser å være i eller komme tilbake til arbeid.
– Et paradoks
De fysiske omgivelsene har stor påvirkning på den psykiske helsa. Det gjelder også for kontoret vi oppholder oss på mesteparten av dagen, men det er lite bevissthet om denne sammenhengen, skriver Gemini.no, nettmagasinet til NTNU og Sintef, i en omtale av rapporten.
Det er manglende bevissthet både blant arbeidstakerne selv og arbeidsgiverne, blant dem som utformer kontorarbeidsplassene og blant dem som skal hjelpe mennesker med psykiske lidelser tilbake i jobb.
– Det er et paradoks, når vi vet hvor stor andel av sykefraværet som skyldes psykisk sykdom, og at det kan være nokså enkelt å gjøre kontorarbeidsplassene bedre, sier arkitekt og seniorforsker Karine Denizou i Sintef til Gemini.no.
Hun tror noe av årsaken er at psykiske lidelser ikke er like synlige som fysiske funksjonsnedsettelser.
Lite opptatt av det fysiske arbeidsmiljøet
Sammen med forskere ved Høgskolen i Innlandet har Denizou gjennomgått tidligere forskning på fysisk miljø og psykisk helse og intervjuet ansatte i Nav og helsevesenet som jobber med å få psykisk syke tilbake i jobb. Forskerne har også intervjuet designere og forskere med kompetanse på omorganisering og utforming av kontorarbeidsplasser.
Behandlerne forskerne intervjuet, var generelt lite opptatt av å finne løsninger i det fysiske arbeidsmiljøet. De fortalte samtidig om pasienter som var mindre deprimerte i et rom med mer dagslys.
– Noen av behandlerne fikk en aha-opplevelse når de innså sammenhengen mellom den fysiske arbeidsplassen og hvordan pasientene fungerte, forteller Denizou.
Stressende omgivelser er negativt for alle, men er en større belastning for personer med angst eller depresjon.
Stressende omgivelser
Selv om mennesker med psykiske lidelser kan ha forskjellige behov, gir forskning innen miljøpsykologi noen holdepunkter for hva som er gode kvaliteter ved den fysiske arbeidsplassen.
Et ryddig visuelt uttrykk, forutsigbare forhold og opplevelse av kontroll over sosial interaksjon, inneklima og støy er viktig for de fleste. Utsikt til trær, vann og naturlandskap kan virke stressdempende. Tilgjengelige grøntarealer utenfor kontoret er også bra, det gjør det enkelt å ta korte pauser i frisk luft, skriver Gemini.no.
Stressende omgivelser er negativt for alle, men er en større belastning for personer med angst eller depresjon. De bruker mer av sitt overskudd på å håndtere støy, dårlig lys, dårlig luft eller for mange folk.
– Det som er «komfort og god kvalitet» for dem som ikke har psykiske problemer, kan altså være helt nødvendig for mennesker med angst og depresjon, forteller en av psykologene i undersøkelsen, ifølge Gemini.no.
Kontroll over egen arbeidsplass
Både de som utformer kontorer og behandlere mener det er viktig å utforme arbeidsplassen slik at de ansatte kan velge et sted som passer til dagsformen og det arbeidet de skal utføre. Hvis det er for få rolige plasser, og usikkerhet om man kan få den ønskede plassen, skaper det mer stress.
Mulighet til selv å styre sosial kontakt med andre, og å kunne skjerme seg fra folk og støy ved behov, er viktig for å unngå usunt stress, påpeker en av behandlerne som er intervjuet.
Å oppleve å ha kontroll over egen arbeidsplass har også stor betydning.
«Opplevelsen av å ha mulighet til kontroll er svært viktig. Det at de ansatte vet at de har mulighet til å påvirke omgivelsene de arbeider i, handler om kontroll i seg selv, og kan være viktigere enn faktisk å gjøre denne endringen», skriver forskerne i rapporten.