Har du begynt å legge opp ferien allerede?

Foto

scyther5/iStock

Arbeidstakere kan motsette seg ferie uten avklaring om feriepenger på dagpenger

Publisert: 25. mars 2021 kl 13.57
Oppdatert: 26. mars 2021 kl 08.15

Etter mye politisk diskusjon, vedtok Stortinget i februar at arbeidstakere som har gått på dagpenger det siste året, skal ha rett til feriepenger.

I Stortingsvedtaket heter det:

«Stortinget ber regjeringen innføre en midlertidig rett til feriepenger for dagpenger mottatt i 2020 og 2021 for utbetaling henholdsvis sommeren 2021 og 2022. Dette vil gjelde for de som ikke har rett til fortsatt å motta dagpenger og samtidig ta ut ferie.»

Dette spørsmålet er viktig for arbeidsgivere som nå skal planlegge årets ferieavvikling, fordi arbeidstakere som ikke har tjent opp feriepenger har rett til å motsette seg å ta ut ferie.

– Hovedregelen i ferieloven er at arbeidsgiver bare kan pålegge arbeidstaker å avvikle de feriedagene som feriepengene dekker lønnsbortfallet på. Derfor påvirker ansattes rett til feriepenger også ferieavviklingen i år, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Hans Gjermund Gauslaa i en pressemelding.

Dette gjør du hvis arbeidstaker motsier seg ferie

Simployers jurist anbefaler likevel arbeidsgivere å gjennomføre en vanlig prosess i vår med fastsettelse av ferie i sommer. Det er arbeidstakeren selv som eventuelt må velge å motsette seg ferie ved manglende feriepengeopptjening.

Saken fortsetter under annonsen

Dersom arbeidstaker motsetter seg ferie fordi det ikke er klarlagt om vedkommende får feriepenger av dagpenger, er det to alternativ:

  • Enten fastsette ferie med forbehold om at arbeidstaker får feriepenger (og hvis ikke stryke noe av den oppsatte ferien)

  • Vente med å fastsette ferie til det er klarlagt om arbeidstaker får feriepenger av dagpengene (her kan utfordringen bli varselfristen på 2 måneder. Er reglene klarlagt i slutten av mai tilsier varselfristen at ferie ikke kan pålegges før slutten av juli.)

Arbeidsgivere som har fellesferie kan pålegge alle ansatte ferie, selv om det ikke er opptjent feriepenger.

Kan permitterte få feriepenger?

Utfordringen er at Stortingets vedtak ikke svarer på alle spørsmål om hvem som vil få og hvem som ikke vil få feriepenger av dagpengene.

– Det er ikke avklart hvem som faktisk kan avvikle ferie med dagpenger. Vil for eksempel en arbeidstaker som er permittert ut juni få feriepenger av dagpenger utbetalt i 2020, eller faller vedkommende utenfor ordningen og må ta ferie i juni med dagpenger, sier Gauslaa.

Han minner om at det er arbeidsgiver som bestemmer tidspunktet for ferie. Det betyr at arbeidstakere ikke kan kreve å få ferien i juni, dersom arbeidsgiver planlegger ferieavvikling i juli og august.

Saken fortsetter under annonsen

Avklaring kan komme i mai

Det er usikkert når de nødvendige avklaringene av regelverket vil komme.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen varsler at de vil legge frem regelverket for Stortinget i løpet av våren.

– Vedtaket i Stortinget angir ikke noe konkret regelverk for den midlertidige ordningen. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget senest i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett med forslag til regelverk samt budsjetteffekten av dette, sier Røe Isaksen ifølge Fri Fagbevegelse.

Regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett skal etter planen legges frem 11. mai.

At avklaringene i regelverket kommer så sent, skaper noen utfordringer for norske arbeidsgivere, sier Gauslaa.

– Varselfristen for ferie er etter hovedregelen i ferieloven to måneder. Fastsettelse av tidspunktet for ferie i sommer må dermed gjøres før vi vet hvordan reglene blir. Når ferien fastsettes vil det være arbeidstakere som ikke vet om de har feriepenger av dagpengene eller ikke, sier Gauslaa.

Saken fortsetter under annonsen