Arbeidsmarkedstiltak får flere over i jobb eller utdanning
Arbeidsforberedende trening (AFT) er det største arbeidsmarkedstiltaket i Nav portefølje. Tiltaket er beregnet for personer som står langt unna arbeidslivet, og hadde i 2018 i gjennomsnitt registrert 7.660 tiltaksdeltakere per måned.
Tiltaket gjennomføres av arbeidsinkluderingsbedrifter etter avtale med Nav, og målet er at halvparten av deltakerne skal gå over i arbeid og utdanning etter endt tiltak.
Som Velferd.no tidligere har fortalt, varierer resultatene mye fra tiltaksarrangør til tiltaksarrangør og fra fylke til fylke. Noen får langt mer enn halvparten over i arbeid og utdanning, mens andre ligger langt unna dette målet.
Bedre resultater
Samlet sett går imidlertid utviklingen i riktig retning, viser ferske tall fra bransjeorganisasjonen Arbeid & Inkludering.
Drøyt fire av ti, 42,7 prosent, kom i jobb eller utdanning fra arbeidsforberedende trening i første kvartal i år. Det er en klar økning fra samme periode i fjor, da overgangen til arbeid eller utdanning var på 35,2 prosent.
Resultatene i første kvartal i år var de beste siden tiltaket ble lansert i 2016.
Les også: Sprikende resultater for Navs største arbeidsmarkedstiltak
Behov for arbeidskraft
– Formidlingstallene for første kvartal viser at bransjen har jobbet svært godt i en utfordrende tid, sier Magne Bråthen, som er spesialrådgiver for tall og analyse i Arbeid & Inkludering.
Selv i pandemien har mange bedrifter hatt behov for arbeidskraft.
Han påpeker at arbeidsforberedende trening er et tiltak for personer som i utgangspunktet sto utenfor arbeidslivet også før koronautbruddet.
– Dette viser at selv i pandemien har mange bedrifter hatt behov for arbeidskraft og at arbeidsinkluderingsbedriftene greier å møte dette behovet, sier Bråthen.
– Samtidig ser vi også en svært positiv utvikling i at andelen som har gått til utdanning også har økt fra 7,9 prosent til 12 prosent. Det er en prioritet at også flere skal formidles til utdanning fra AFT-tiltaket, og det har heller ikke her vært så gode tall tidligere for første kvartal, sier han.
Bråthen forteller samtidig at tiden personer er i tiltak har økt noe sammenlignet med i fjor. Gjennomsnittlig varighet i tiltaket er på 11,3 måneder, mot 9 måneder i fjor.
– Det er grunn til å tro at det henger sammen med at tiltaksgjennomføringen har vært påvirket av smittesituasjon og hvor det har vært perioder med begrensede muligheter til for eksempel arbeidspraksis av smittevernhensyn, sier han.
Bedring også for oppfølgingstiltaket
Også fra oppfølgingstiltaket, som er et tiltak for personer som står nærmere arbeidslivet, er det en bedring i resultatene fra i fjor til i år.
I første kvartal i fjor gikk 56, 3 prosent av deltakerne i oppfølgingstiltaket over i jobb og utdanning. I første kvartal i år økte denne andelen til 62,6 prosent, viser tallene fra Arbeid & Inkludering.
Les også: Advarer mot å sette Nav-tiltak ut på anbud
Arbeidsforberedende trening
De fleste deltakerne i arbeidsforberedende trening (AFT) har stått utenfor arbeid i mange år og har deltatt i andre arbeidsrettede tiltak tidligere. Dette er vanlige typer av deltakere:
- Unge som har falt fra i skolealder, som aldri har vært i arbeid, og som i liten grad har opplevd mestring i livet
- Godt voksne personer som kanskje har jobbet store deler av livet, men hvor helseplager gjør at de ikke kan jobbe med det de har gjort før
- Innvandrere med dårlige norskkunnskaper og andre tilleggsutfordringer.
Psykiske helseplager er gjerne en typisk utfordring for tiltaksdeltakere i samtlige av disse grupperingene. For mange kan disse plagene være utløst eller forsterket av langvarig utenforskap fra arbeidslivet.
Kilde: Oslo Economics