Totalt 843 virksomheter har levert varsel om permitteringer i løpet av forrige uke. Varsler som gjelder 100 personer eller flere, står for 20 prosent av permitteringsvarslene.

Foto

Gorm Kallestad / NTB.

Nav

Antall varsler om permitteringer tredoblet sist uke

Publisert: 20. desember 2021 kl 11.48
Oppdatert: 20. desember 2021 kl 11.48

I forrige uke mottok Nav varsler om permitteringer for 14.800 personer, samt varsel om masseoppsigelser for 400 personer. Statistikken viser ikke hvor mange av permitteringene eller oppsigelsene som faktisk blir gjennomført.

– Varslene om permitteringer gjelder særlig innen overnatting og servering, og både store og små virksomheter står bak permitteringsvarslene, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en melding.

Totalt 843 virksomheter har levert varsel om permitteringer i løpet av forrige uke. Varsler som gjelder 100 personer eller flere, står for 20 prosent av permitteringsvarslene.

– Vi forventet en bratt økning i permitteringsvarsler sist uke. I hvilken grad den nye lønnsstøtteordningen som ble lagt fram av regjeringen på fredag vil påvirke tallene fremover, er usikkert, sier Holte.

Disse blir permitterte

Når det gjelder næringer, står serveringsvirksomhet for flest av varslene om permitteringer (6700 personer).

Nest største næring er sports- og fritidsaktiviteter og drift av fornøyelsesetablissementer, der 3600 personer er berørt, mens tredje største er overnattingsvirksomhet hvor 2 000 personer er berørt.

Saken fortsetter under annonsen

Antall personer som er berørt av varsler om permitteringer og masseoppsigelser i forrige uke er over 30 ganger så mange som en gjennomsnittlig uke det siste halvåret før de siste innstramningene (500 personer), og 3 ganger flere enn i uken før.

Nav mottok sist uke flere varsler enn på det høyeste ved de tre foregående store innstrammingene tidligere under pandemien, med unntak av den store nedstengningen 12. mars 2020

Eksempelvis mottok Nav i uke 4 i år varsler om permittering og masseoppsigelser som berørte 9000 personer, som var den uken med flest berørte når vi ser bort fra mars og april 2020.

Det er kun virksomheter som vurderer å permittere eller si opp 10 personer eller flere som er pålagt å varsle Nav, men 13 prosent av varslene forrige uke gjaldt færre enn 10 personer.

Fire ganger så mange dagpengesøknader

Det har også vært vekst i antall dagpengesøknader den siste uken. Nav mottok totalt 10.300 søknader om dagpenger i uke 50, hvorav 7700 var søknader om dagpenger ved permittering og 2 600 var ordinære søknader.

Dette er om lag fire ganger flere søknader enn i en gjennomsnittsuke det siste halvåret (2 600 søknader i gjennomsnitt fra uke 30 til og med uke 48). Tilsvarende gjennomsnitt i samme periode i 2019 var 3100 søknader per uke.

Saken fortsetter under annonsen

7600 av søknadene om dagpenger kom fra personer sysselsatt innen overnattings- og serveringsvirksomheter. Dette utgjør om lag 5 prosent av alle sysselsatte i denne næringen.

 – Ved tidligere smittebølger mottok Nav flere søknader om dagpenger enn varsler om permitteringer og masseoppsigelser, mens bildet nå er omvendt. Vi tror det kan henge sammen med at arbeidsgivere har ventet med å informere ansatte i påvente av lønnsstøtteordningen, sier Holte.