4 av 10 kommer raskt i jobb uten hjelp
Unge under 30 år som registrerer seg for arbeidsrettet bistand hos Nav, er en sammensatt gruppe. Mange er ordinære arbeidsledige, mens en del har helseproblemer eller andre utfordringer som gjør det vanskelig å komme inn på arbeidsmarkedet.
En ny analyse fra Nav viser at mange av disse unge kommer i arbeid, både med og uten bistand fra Nav. Deltakerne i analysen er et tilfeldig utvalg på 10.000 unge under 30 år som registrerte seg hos NAV i løpet av 2014.
– Det er svært sammensatte grunner til hvorvidt unge kommer i jobb eller ikke, men vi kan si at etter fem år er seks av ti i jobb og ikke lenger registrert hos Nav, sier Audun Gjerde i Kunnskapsavdelingen i Nav i en pressemelding.
I jobb på egen hånd
Omtrent fire av ti kommer relativt raskt i jobb uten særlig bistand fra Nav, mens tre av ti følger løpebaner som i stor grad resulterer i jobb senere i femårsperioden. Disse kan ha hatt perioder med arbeidsledighet, vært i høyere utdanning eller ha ukjent status. En god del har deltatt på ulike tiltak, forteller Nav.
Samtidig er det rundt 16 prosent av utvalget som følger løpebaner som er preget av lange perioder med nedsatt arbeidsevne, og som i liten grad kommer i jobb.
– Det at så mange kommer i arbeid på egenhånd er et viktig funn både knyttet til prioritering av ressurser og når man vurderer om Nav lykkes med å få flere i arbeid. Samtidig ser vi at det er andre grupper som sliter med å komme inn på arbeidsmarkedet, sier Gjerde.
Siden unge under 30 år er en prioritert gruppe hos Nav, er det mange av disse som deltar i tiltak
Alder og innvandringsbakgrunn spiller inn
Alder spiller en viktig rolle for hvordan det går med dem som omfattes av studien. De under 20 år kommer senere og sjeldnere i jobb.
Det har trolig sammenheng med at de yngste har lite arbeidserfaring og dermed ikke rett på dagpenger, at de har lavere utdanning og dårligere nettverk som gjør det vanskeligere å komme i jobb, ifølge Nav.
En annen gruppe som bruker lengre tid på å komme i jobb, er unge med innvandringsbakgrunn fra land utenfor EØS-området.
– Det er ikke overraskende, med tanke på utfordringer knyttet til språk og kultur. Samtidig har de lavere sannsynlighet for å ende med nedsatt arbeidsevne og uføretrygd, sier Gjerde.
Mange deltar i tiltak
Nærmere halvparten av de unge deltok i ett eller flere arbeidsmarkedstiltak i løpet av perioden. Flertallet deltok i tiltak for ordinære arbeidssøkere, men en del deltok også i tiltak for personer med nedsatt arbeidsevne. Analysen evaluerer ikke effekten av de ulike tiltakene, men gir noen indikasjoner på at tiltak bidrar til at flere kommer i arbeid.
– Siden unge under 30 år er en prioritert gruppe hos Nav, er det mange av disse som deltar i tiltak. Samtidig er det ingen tvil om at vi trenger mer kunnskap om hvilke tiltak og virkemidler som i størst grad fører til arbeid for denne gruppen, sier Audun Gjerde.