Foto

iStock / CatLane

22 av 50 pensjonsmilliarder flyttet

Publisert: 1. juli 2021 kl 14.53
Oppdatert: 1. juli 2021 kl 14.54

I det stille flyttes det for tiden store summer fra den ene pensjonsforvalteren til den andre.

Flyttesjauen er en del av den planlagte overgangen til egen pensjonskonto for alle arbeidstakere med innskuddspensjon.

Alle de om lag 1,5 millioner arbeidstakerne i privat sektor med innskuddspensjon har egen pensjonskonto. Her samles både nåværende og tidligere pensjonsopptjening automatisk, med mindre arbeidstaker selv reserverer seg mot dette.

Finans Norge melder i dag at siden innføringen av egen pensjonskonto i februar i år, er 22 milliarder pensjonskroner blitt flyttet.

Det innebærer at aktiva som disse pensjonsmidlene var investert i, blir solgt, så blir de enten kjøpt igjen når midlene er kommet inn på den private pensjonskontoen eller midlene blir satt i andre ting.

Det gjenstår flytting av 50 milliarder kroner innen utgangen av 2021.

Den totale verdien av pensjonskontoene er 270 milliarder kroner.

Saken fortsetter under annonsen

Det som gjør flytteprosessen ekstra krevende, er at flere pensjonskontoeiere ønsker å flytte forvaltningen av pensjonskontoen sin til nye forvaltere – enten for å dra nytte av en ny ordning som gjør at man kan høste lavere forvaltningskostnader og få dette som ekstra pensjonssparing, eller fordi man ønsker et annet utvalg av spareprodukter.

Siden det fortsatt er arbeidsgiver som betaler for forvaltning av pensjon og siden små og mellomstore bedrifter historisk har betalt de høyeste forvaltningsgebyrene, har særlig arbeidstakere i små og mellomstore bedrifter mye å hente på å lete etter billigere løsninger.

Fagforeningene øyner en mulighet her og har posisjonert seg for å tilby billige løsninger til sine medlemmer. Så langt ligger fagforeningstilbudene om lag 0,3 prosentpoeng lavere i forvaltningskostnader enn tilbudet uten medlemskap.