Flere digitale plattformer har gjort det lettere å knytte kontakt både nasjonalt og internasjonalt.

Foto

BrianAJackson/iStock

10 tips for å skape og vedlikeholde globale nettverk

Publisert: 28. september 2021 kl 10.15
Oppdatert: 28. september 2021 kl 14.34

LEST OM LEDELSE. Den franske forskeren Annelise Ly ved NHH forklarer i en Bulletin-artikkel at i starten av pandemien var vi mest opptatt av å være effektive på hjemmekontoret.

Denne holdningen gikk etterhvert på bekostning av relasjoner blant kollegaer og vi mistet viktige arenaer, som å slå av en prat ved kaffemaskinen.

– Den siste tiden har vi blitt påminnet om at jobben også betyr mye sosialt, sier førsteamanuensis Ly, som jobber ved Institutt for fagspråk og interkulturell kommunikasjon.

Hun er ekspert på interkulturell forretningskommunikasjon og hvordan kulturforskjeller påvirker samarbeid og ledelse på tvers av kulturer.

CEMS 10 tips for global nettverking:

  1. Empati er nøkkelen til fremtidens nettverking. Det bryter digitale avstander.

  2. Jobb med å forbedre eksisterende forhold.

  3. Nettverking er ikke et løp – det tar tid å bygge og må pleies.

  4. Vis ditt autentiske selv. En av de største utfordringene med å jobbe i en hybrid og virtuell verden er at alt blir business. Prøv å logge deg på møter før de faktisk begynner, og bruk tiden til å bli kjent med de andre.

  5. Ta ansvar, vær modig og led endringen. Vi flytter oss fra et organisasjonshierarki til nettverk der interaksjoner og samarbeid foregår på tvers av nivåer, grenser og funksjoner.

  6. Vær en som andre liker å være rundt, jobbe med og henvende seg til. 

  7. Gi, ikke bare ta. Det handler om langsiktig gi-og-ta.

  8. Gjør hjemmeleksen din for å holde deg relevant. Det betyr at du holder deg oppdatert på trender innen ditt interessefelt, din bransje og i organisasjonen din.

  9. Vær nysgjerrig. Det har lenge blitt sagt at for å være interessant, må du være interessert.

  10. Grip muligheter til å utvide nettverket ditt, og pass på at andre introduserer deg for sine kontakter. På den måten bygger du konstant din virtuelle kontaktliste og kaster ikke bort muligheter.

Mindre reising – mer tid

Flere digitale plattformer har gjort det lettere å knytte kontakt både nasjonalt og internasjonalt.

Saken fortsetter under annonsen

Ly vektlegger at vi nå bruker mindre tid på reising og kan delta på flere aktiviteter enn tidligere.

Hun bruker et eksempel fra eget liv for å illustrere: rett før sommeren deltok hun på en konferanse i Paris på formiddagen, holdt et foredrag i Newcastle etter lunsjen, før hun hentet barna sine i Bergen.

– Terskelen for å ringe noen på Teams er høyere enn å banke på kontoret til noen, men likevel er vårt internasjonale – eller norske – nettverk nærmere enn noensinne.

– Konferanser legger nå mer til rette for virtuelle møteplasser og setter av tid til sosialisering. Jeg merker også at det har blitt lettere å få internasjonale forskere til å være gjesteforelesere, sier hun.

Den nye normalen post-korona tror hun blir en blanding av begge løsninger – både fysiske og digitale møteplasser.

– I begynnelsen av pandemien så vi mest begrensningene med digital kommunikasjon, men nå har vi lært at det også gir mange muligheter. Vi har levd i en ny normal lenge nå, så vanene vi har fått har festet seg og mange har kommet for å bli.