YS-leder Erik Kollerud mener det er uholdbart at 4000 mennesker går hjemme uten noe å gjøre.

Foto

iStock.

YS frykter arbeidsgivere permitterer ansatte for å sikre seg krisestøtte

Publisert: 6. mai 2020 kl 11.04
Oppdatert: 6. mai 2020 kl 11.04

YS-leder Erik Kollerud mener det er uholdbart at 4000 mennesker går hjemme uten noe å gjøre.

–  Nå må vi sørge for å få økonomien på fote igjen, og vri fokuset over fra passivitet til aktivitet og kompetanseheving, sier YS-lederen i en pressemelding.

12. mai legger Regjeringen frem sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2020.

Revidert nasjonalbudsjett beskriver endringer som har skjedd etter at regjeringen la frem statsbudsjettet i oktober året før. Budsjettrevisjonen denne gang blir en av de viktigste noensinne.

– Vi er inne i en fase av koronakrisen der vi gradvis skal begynne å åpne opp samfunnet igjen. Det viktigste nå blir å iverksette tiltak for å få økonomien på fote og arbeidsledige og permitterte tilbake i jobb, samtidig som vi ivaretar smittevernet, påpeker Kollerud.

Sikre sunne insentiver

Saken fortsetter under annonsen

YS mener at det er et tydelig behov for å forlenge ordningen med kontantstøtte for bedriftene, men mener samtidig at ordningen må justeres for å sikre sunne insentiver.

– Det er viktig å sikre aktivitet i økonomien i den fasen vi nå går inn i, sier YS-lederen.

Da kontantstøtten ble innført var hastighet viktigere enn treffsikkerhet.

– Når vi vi nå ser hvordan ordningen har virket, kan vi gjøre nødvendige endringer slik at den treffer bedre, sier Kollerud.

En av utfordringene har vært innføring av absolutte grenser (30 prosent omsetningsfall) for at bedrifter skal få tilgang til kontantstøtten.

– Bedrifter som er i nærheten av denne grensen, kan ønske å redusere aktiviteten sin ytterligere for å kvalifisere til støtte. Det kan også medføre at de permitterer flere enn de må, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Endre krisestøtten

YS ber myndighetene justere kontaktstøtteordningen slik at bedrifter ikke belønnes for å ha lavere omsetning, aktivitet og sysselsetting enn det markedssituasjonen tilsier.

– Ansatte skal ikke permitteres unødig, påpeker YS-lederen.

Han forstår at dette er utfordrende, men foreslår at retten til kontantstøtte kun skal være basert på fallet i omsetningen under de første månedene av koronakrisen.

En annen mulig løsning kan være å la bransjens gjennomsnittlige omsetningsfall, eller konkurrerende bedrifters omsetningsfall være førende.

– Det viktigste tiltaket vi foreslår er å innføre en ordning med lønnstilskudd. De bedriftene som er hardest rammet må kunne få dekket en del av lønnskostnadene, slik at folk kan jobbe istedenfor å være permittert. Det vil gi verdiskapning, uten at det koster staten mer, sier Kollerud.

Saken fortsetter under annonsen

Han mener lønnssubsidier også bør kunne brukes til å sikre arbeidstakere kompetansepåfyll i tilfeller med delvis permittering.