Wizz Air-sjef József Váradi forlanger å bli behandlet med respekt av norske medier.

Foto

REUTERS/Simon Dawson/File Photo

Wizz Air-sjefen

– Vil bli behandlet rettferdig

Publisert: 24. desember 2020 kl 11.03
Oppdatert: 24. desember 2020 kl 11.22

Wizz Air-sjefen József Váradilanger langer ut mot fremstillingen av selskapet og bekrefter at de kan ende opp med å stenge eller flytte baser i Norge hvis de ansatte fagorganiserer seg.

Det sier Wizz Air-sjefen til VG.

Wizz Air står klar til å erobre Norge med 15 innenlandsruter og har allerede stasjonert fly i Oslo og Trondheim.

Wizz Air-sjef József Váradi har tidligere uttalt at Wizz Air er et «flyselskap uten fagforeninger». Dette ble møtt med fordømmelser fra begge sidene i norsk politikk.

Når Váradi blir spurt om sitt syn på fagforeninger nyanserer han:

– Først og fremst vil jeg si at etablering av fagforeninger ikke er opp til meg selv eller noen andre i selskapet, Det er den konstitusjonelle rettigheten til alle i de landene vi opererer i. Jeg skal ikke blande meg inn i det.

Wizz Air har rundt 4000 ansatte og er verdt 30–40 milliarder kroner. Han mener fagforeninger kan skade inntjeningen og at folk i noen grad bruker fagforeninger som en måte å hevne seg på selskapet på.

Saken fortsetter under annonsen

I sommer uttalte konsernsjefen til et bransjenettsted at «dersom fagforeningene forsøker å fange og drepe oss, stenger vi simpelthen basen og flytter».

På spørsmål om de kommer til å gjøre dette i Norge hvis de ansatte organiserer seg, sier han at han vil krysse den grensen når de kommer til den og se an situasjonen.

– Vi ser på endringer i forutsetningene for selskapet og så evaluerer vi hvordan vi strukturer det. Det ville være en betydelig påvirkning som vi må vurdere. På linje med endringer i kostnadene på flyplassen, hindringer fra myndighetene eller offentlige avgifter.

Han bekrefter så at fagorganisering er at av parameterne de vil vurdere etter.

József Váradi vil ikke svare på spørsmål om hvor mye hans ansatte tjener. Han forteller at det kommer an på landet de jobber i og sier at han antar også nordmenn betaler mindre til folk fra sentral- og østeuropeiskeland som kommer for å plukke bringebær, enn det gjennomsnitts-nordmannen tjener.

Men han understreker at de betaler konkurransedyktige lønninger i hvert marked de opererer i.

Han mener norske medier snur og vrir på utsagnene hans. Han presiserer at de ikke er noen aper fra sør-øst Europa som ikke vet hvordan de skal oppføre seg i det norske markedet. Han insistere forlanger åå bli behandlet rettferig i norske medier.

Saken fortsetter under annonsen