Vil ansette flere utviklingshemmede
– På oppdrag fra byrådet skal Oslo kommune ansette folk med utviklingshemming. Denne avtalen er vanvittig bra, sier Jarle Eknes. Han er daglig leder i stiftelsen Helt Med.
Helt Med jobber for å få personer med utviklingshemming ut i ordinært arbeidsliv. Det gjør de ved å lage samarbeidsavtaler med forskjellige arbeidsplasser, og deretter stiller de med en jobbspesialist som følger arbeidstakeren gjennom hele karrieren.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Til nå har de stort sett hatt samarbeid med private aktører, det har rett og har ikke vært enkelt å skaffe arbeidsplasser for utviklingshemmede innenfor stat og kommune. Med den nye avtalen i Oslo vil de imidlertid kunne få betraktelig flere kommunale arbeidsplasser for kandidatene.
– Hvorfor er det så vanskelig å skaffe arbeidsplasser for utviklingshemmede innen stat og kommune?
– Det tror jeg har å gjøre med at prosessene tar lengre tid i kommunene. Og så har man kanskje tenkt at risikoen er høyere, ser Eknes.
Ingen som jobber i kommunene har sluttet. Det viser at kommunen er en veldig god arbeidsplass for våre kandidater.
Han tror mange kvier seg fordi det er vanskeligere å avslutte arbeidsforholdet dersom det ikke fungerer i offentlig sektor enn det som er tilfellet i privat sektor.
Trivsel i kommunale stillinger
Og det er synd, synes Eknes, for det viser seg at utviklingshemmede trives veldig godt i kommunale stillinger.
– Man kan jo velge å slutte i en slik stilling etter en stund, og det er det også flere som gjør. Men ingen som jobber i kommunene har sluttet. Det viser at kommunen er en veldig god arbeidsplass for våre kandidater, og ikke minst at kommunene er gode arbeidsgivere, sier han.
Jeg opplever at folk er positive.
Han tror dessuten at ledere i kommunen blir beroliget når de blir bevisst på at Helt Med sikrer ekstern oppfølging fra jobbspesialist som varer gjennom hele arbeidsforholdet.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Samarbeider med utviklingshemmede
Siri Koch-Larsen er spesialrådgiver i Oslo kommune og initiativtaker til samarbeidet med Helt Med. Samarbeidet er en del av en overordnet satsning på å få flere ut i tilrettelagt arbeid i kommunen.For å få vite hvor skoen trykket i utgangspunktet, initierte Oslo kommune dialogmøter med personer med utviklingshemming og med personer som jobber med dem.
– Det kan fort bli sånn at man sitter på rådhuset og lager seg noen hypoteser om hvordan situasjonen for utviklingshemmede i arbeid er. Men vi ønsket å involvere målgruppen fra første stund, sier hun.
Skoleslutt er kritisk
Under dialogmøtene kom det blant annet frem at det særlig er overgangen fra skole til arbeid som var kritisk.
– Dette har også forskere konkludert med. Gjennom skolegangen blir ikke utviklingshemmede så veldig spissa mot ett bestemt yrke, og det blir konkludert vel fort med at de skal ha varig tilrettelagt arbeid (VTA), sier hun.
Må kunne få bytte jobb
Hun forteller at det dessuten har vært et problem at personer med utviklingshemming ikke kartlegges grundig nok når det gjelder arbeidsevne og utdanning. Ofte plasseres de automatisk i kø for å få plass i VTA-bedrifter.
– Mange står på ventelister hos VTA-bedrifter. Det kan være riktig for noen, men vi må bli flinkere til å kartlegge om det er det de vil, slik at de får de det rette tilbudet, sier hun.
Ikke alle orker tanken på samme arbeidsplass resten av livet.
En VTA-plass har man for alltid, så da er egentlig løpet lagt for resten av livet.
– Men det er ikke alle som orker tanken på samme arbeidsplass resten av livet, forteller hun.
Når de under dialogmøtene spurte personer med utviklingshemming om de kunne tenke seg å bytte arbeid, kom det ganske riktig frem at halvparten kunne tenke seg å bytte arbeidsplass. Halvparten sa de likte seg der de var.
– Hvordan finner dere ut hvilke arbeidsplasser og oppgaver som fungerer godt?
– I Oslo kommune er vi 15 ulike bydeler, og vi jobber nå med å samle de ulike bydelenes erfaringer. Det er et møysommelig arbeid, og gruppen som jobber med dette, har sett på hva som fungerer og hva som ikke fungerer i hver eneste bydel. Deretter forsøker de å samle suksesshistoriene, og utarbeide en metode etter det, sier hun.
Kartlegger aktuelle virksomheter
Marianne Kreutz er ansatt som bindeledd mellom Helt Med og Oslo kommune, og hun skal administrere den praktiske gjennomføringen av prosjektet. Det vil si at det er hun som skal kartlegge og hale i havn avtaler med ulike virksomheter i kommunen som vil ansette mennesker med utviklingshemming.
Foreløpig har hun bare vært i stillingen en måned, men hun er allerede i gang med å kontakte ulike aktører.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
– Jeg opplever at folk er positive. Vi har allerede en avtale med sykehjemsetaten, og vi vil kontakte flere virksomheter etter hvert, forteller hun.
– Hvor mange arbeidsplasser håper dere å få til?
– Vi har ikke satt oss noe overordnet tall, men vi tror og håper at vi får til en betydelig økning, sier hun.
Det har imidlertid vært vanskelig å få i stand avtaler under korona-perioden, på grunn av sterke besøksrestriksjoner på sykehjemmene.
Vi har ikke satt oss noe overordnet tall, men vi tror og håper at vi får til en betydelig økning.
– Men det letter jo opp etter hvert, så arbeidet fremover vil nok bli betydelig enklere, sier hun.
– Hvilke oppgaver er det typisk at kommunale virksomheter vil kunne trenge hjelp til?
– I sykehjem er det for eksempel oppgaver som bør gjøres, men som de ansatte ikke får tid til. Det kan være å hjelpe til med rydding og vask, gå turer med de eldre og prate med dem, sier hun.
Vanlig rekrutteringsprosess
Helt Med spiller hovedrollen når det gjelder rekrutteringen av kandidater, og Jarle Eknes forteller at de finner kandidater på samme måte som alle andre finner kandidater.
– Vi lyser ut stillingene på vanlig måte. Deretter håndterer vi i Helt Med søknadene, og plukker ut de som kan være aktuelle for stillingen. Så er det opp til kommunen å velge ut hvem av dem de vil ha.
Det kan fort bli sånn at man sitter på rådhuset og lager seg noen hypoteser om hvordan situasjonen for utviklingshemmede i arbeid er.
Han forteller at de dessuten headhunter til visse stillinger.
– I stillinger der vi ser at vi har en kandidat som ville passe spesielt godt, hender det selvsagt at vi matcher dem på den måten også, avslutter han.